Aantal vacatures in transport en logistiek stijgt fors

Net zoals vele andere sectoren wordt de transportsector geconfronteerd met de gevolgen van de gezondheidscrisis die ons land doormaakt. De vraag naar nieuwe medewerkers stond de afgelopen drie jaar steevast op een hoog peil. Onder meer door de vergrijzing in de sector, blijft de nood aan nieuwe instroom in de sector. Zowel onder de transport- als de logistiek beroepen blijven zich een aantal knelpunten manifesteren.

De afgelopen drie jaar kreeg VDAB telkens 11 à 12.000 vacatures uit de transport- en logistieke sector. Een forse stijging vergeleken met het begin van het voorbije decennium. En ook voor dit jaar kunnen we inschatten dat de vraag behoorlijk groot zal blijven. Zo noteerde de Vlaamse bemiddelingsdienst tussen september 2019 en 2020 onder meer 1.475 vacatures voor transport- en logistiek personeel en 5.225 vacatures voor chauffeurs in alle mogelijke specialiteiten.

Leiderschap

De knelpunten in de sector manifesteren zich op verschillende vlakken. Zo is het niet vanzelfsprekend om logistieke verantwoordelijken te vinden. Er is niet genoeg aanbod op de arbeidsmarkt om de openstaande vacatures snel in te vullen. Vooral omdat werkgevers graag in zee gaan met mensen die ervaring hebben in logistiek en de logistieke wereld kennen. Ze zoeken vooral mensen op bachelor- en masterniveau die over een goed organisatietalent beschikken, verantwoordelijkheidszin hebben en over het nodige leiderschap beschikken om een team van mensen aan te sturen.

Doorgroeien

Ook expediteurs en dispatchers stonden het afgelopen jaar in de VDAB-lijst van knelpuntberoepen. Er is een krapte op de arbeidsmarkt van mensen die in het beroep ingeschreven zijn en over de nodige kennis en vaardigheden beschikken om onmiddellijk in het beroep te stappen. Werkgevers zijn vooral op zoek naar gedreven mensen die flexibel zijn in hun arbeidsorganisatie en veelal probleemloos in meerdere talen hun weg vinden. Medewerkers hebben bovendien een extra voordeel als ze over kennis hebben van het nationale en internationale goederenverkeer. Kostprijsbeheersing wint steeds aan belang in deze beroepen. In de expeditie vinden we zowel de expeditiebedienden als de doorgroeifunctie van expediteur in de lijst van deze knelpuntberoepen terug. De groeiende digitalisering van de afgelopen jaren in deze sector zorgt ervoor dat het moeilijker wordt voor ervaren chauffeurs om naar deze functies door te groeien.

Professionele eisen

In de transportsector merken we vooral dat de chauffeurs van verschillende vrachtwagencombinaties nog steeds moeilijk vindbaar blijven. De impact van de internationalisering in de sector en de nood aan de specifieke rijbewijzen voor de verschillende combinaties en de stijgende professionele eisen voor vrachtwagenbestuurders, maken het er niet makkelijker op om vlot in de sector in te stappen. Medewerkers beschikken best over een veilige rijstijl die ze onder alle omstandigheden, in steeds drukker wordend verkeer, moeten weten aan te houden. Dat toenemende verkeer is bovendien vaak de reden voor de hoge werk- en tijdsdruk die chauffeurs ervaren in hun job. Mensen die kiezen voor het internationale transport, moeten bovendien rekening houden met de kans op langere afwezigheid thuis. Dat heeft een extra impact op de afstemming van werk en privéleven.

Voor heel wat van de beroepen en de knelpunten in de sector organiseren VDAB, opleidingsinstanties en -partners verschillende opleidingen. Die zorgen voor een instroom in de sector, maar het is niet vanzelfsprekend om daarmee de vraag bij te houden. Zeker niet voor de beroepen waar het verloop of de uitstroom door de vergrijzing van de medewerkers hoog is. Voor gemotiveerde en gedreven mensen die willen investeren in zichzelf blijft de transport- en logistieke sector kansen bieden op de arbeidsmarkt.