Dit riskeer je als je een verkeersovertreding begaat met een bedrijfsvoertuig

Als je als werknemer in de transportsector werkt, is de kans groot dat je geregeld op de baan bent met een voertuig van je werkgever. Het is daarbij niet uit te sluiten dat je wel eens een verkeersovertreding begaat. Wat zijn de gevolgen daarvan voor jou?

Bij een levering aan een klant rijd je per vergissing een eenrichtingsstraat in. Of je negeert een rood licht of rijdt te snel om toch maar tijdig een levering te kunnen doen. Wie betaalt in dat geval de boete? En kan je werkgever je wegens de overtreding eventueel ook ontslaan om een dringende reden?

Wie betaalt de boete?

Als je een verkeersovertreding begaat met het voertuig van je werkgever en je wordt betrapt, dan zal je een boete krijgen. Die moet jij als werknemer betalen, ongeacht of je de verkeersovertreding beging tijdens de uitoefening van je arbeidsovereenkomst (bijvoorbeeld tijdens een levering aan een klant) dan wel in je vrije tijd (bijvoorbeeld als je het voertuig van je werkgever ook in de weekends mag gebruiken).

Je werkgever kan wel mee aansprakelijk gesteld worden voor de boete. Als dat gebeurt en je werkgever betaalt deze, dan zal hij ze allicht vervolgens op jou willen verhalen en vragen dat jij hem terugbetaalt.

Wat met de werkdruk?

Je zal niet aan de betaling van de boete kunnen ontsnappen door te wijzen op de eventuele werkdruk die op je rust of door aan te geven dat je wel sneller moest rijden om nog tijdig bij een klant te zijn. Hoewel deze redenen misschien wel correct zijn, kan je ze niet gebruiken om je overtreding te vergoelijken.

Ontslag om dringende reden?

Het is niet omdat je een verkeersovertreding begaat dat je noodzakelijk moet vrezen voor een sanctie van je werkgever. Stapel je de overtredingen op, dan ligt dit anders zeker als je actief bent als beroepschauffeur. Het valt dan niet uit te sluiten dat je werkgever je in dat geval terecht ontslaat om een dringende reden en dit zeker als je eerder al een aantal verwittigingen kreeg van je werkgever.

Jan Roodhooft, advocaat ()