Jezelf omscholen voor een droomjob in de transportsector? Dat kan!

Droom je nog altijd van een job in de transportsector ondanks het feit dat je misschien totaal andere professionele bezigheden hebt? Dat is prima want het is vandaag makkelijker dan ooit om jezelf om te scholen voor een professionele toekomst in de transportsector.

Een job (zelfs zonder diploma) die goed betaalt en waar geen dag dezelfde is? Dan ben je in de transportsector helemaal op je plaats. Ben je vandaag helemaal niet actief in transport en/of heb je geen praktijkervaring op het vlak van transport? Geen nood. Ook dat vormt geen probleem. Heel wat organisaties bieden immers opleidingen aan om jou in no time klaar te stomen voor een mooie carrière in de transportsector. Aan jobzekerheid zal het je alvast niet ontbreken. Het aantal jobs voor chauffeurs is in vijf jaar tijd zowat verdrievoudigd.

Heel wat voordelen

Een van de plaatsen waar je kan starten met omscholing is de VDAB. Ze bieden er bijvoorbeeld opleidingen aan tot vrachtwagen- of buschauffeur. De

theoretische modules leer je zelfstandig thuis met hulp van een e-coach. Vervolgens kan je je eigen theoretische examen plannen in een van de VDAB-examencentra. Daarna doe je trainingen in een simulator (basisvaardigheden, economisch rijden en omgaan met noodsituaties) en ga je uiteraard ook de weg op voor de praktijk en rijbewijs D met vakbekwaamheid. Ben je bovendien werkzoekende en volg je een opleiding bij de VDAB voor vrachtwagen- of buschauffeur? Dan wordt je vervoer van en naar het opleidingscentrum betaald, krijg je de kosten van kinderopvang (tot 12 jaar) terugbetaald en behoud je je uitkering. Wanneer je je opleiding hebt beëindigd, krijg je daarenboven ook een getuigschrift van VDAB. Heel wat voordelen dus.

Praktijkopleiding in bedrijf

Ook SYNTRA Midden-Vlaanderen en Randstad Transport voorzien jaarlijks zo’n tweehonderd opleidingstrajecten om kandidaten op te leiden tot vrachtwagenchauffeur. Dat doen ze via een traject waarbij ze een werkzoekende en een werkgever met elkaar matchen, en vervolgens een individuele beroepsopleiding opstarten. De werkzoekende start zijn/haar opleiding bij een bedrijf en volgt ondertussen praktijklessen in de rijschool. Legt de cursist de opleiding succesvol af, dan neemt de werkgever hem of haar meteen na de opleiding in dienst.

Pascal Dewulf

Bron: VDAB