Heeft corona jouw vakantieplannen besmet?

Het waren vreemde maanden en het lijkt nog niet voorbij. Ons leven gaat niet zijn gewone gangetje, maar de vakantieplannen blijken bij de meeste werknemers amper invloed te ondervinden van het coronavirus. Bijna 2 op de 3 werknemers nemen vakantie zoals andere jaren. Toch is de invulling ervan anders: de meerderheid kiest namelijk voor een thuisblijfvakantie.

Juli en augustus zijn naar jaarlijkse traditie de populaire maanden om vakantie te nemen. En dat is dit jaar niet anders. Wel kiezen de Belgische werknemers dit jaar opvallend meer voor een reisje in eigen land. Meer dan de helft gaat de landsgrenzen niet over. Een kwart trekt toch naar het buitenland. Dat blijkt uit een bevraging van hr-dienstverlener Tempo-Team.

Vakantie in juli en augustus

90% van de werknemers neemt vakantie in juli en/of augustus. 62% neemt deze zomer ook evenveel vakantiedagen op als andere jaren. Het merendeel van de werknemers wordt niet verplicht om nu vakantie op te nemen, bijvoorbeeld omdat er weinig werk is. 7 op de 10 bepalen namelijk zelf of ze al dan niet vakantie nemen tijdens de zomervakantie. Bij slechts 12% van de bevraagden vroeg de werkgever wel om zoveel mogelijk vakantiedagen op te nemen in juli en augustus.

Collega’s in de buurt

Wie wel werkt, heeft het liefst ook collega’s in de buurt. Want ondanks het feit dat werkgevers meer dan ooit inzetten op flexibele werkorganisatie met bijvoorbeeld thuiswerk, werken 6 op de 10 werknemers toch in hun bedrijf. Een meerderheid zegt ook tijdens de vakantiemaanden meer plezier dan anders te beleven op het werk met de collega’s.

Thuiswerk stijgt

Uit de bevraging blijkt verder dat ruim de helft (56%) van de werkgevers thuiswerken toelaat. Dat is een duidelijke toename in vergelijking met twee jaar geleden. Toen stemde ‘maar’ 1 op de 3 hiermee in. En van die flexibiliteit maakt meer dan een kwart van de werknemers gebruik. Zij werken deze zomer hoofdzakelijk thuis.

Kantoor versus thuis

De meerderheid van de werknemers (6 op de 10) werkt dus meestal op het bedrijf. Iets meer dan 1 op de 10 verdeelt zijn of haar tijd tussen het bedrijf en thuis. Werknemers die tijdens de coronacrisis doorwerkten in het bedrijf geven beduidend vaker aan ook deze zomermaanden daar te werken (90% versus 29%). Omgekeerd zetten werknemers die tijdens de lockdown thuiswerkten dat regime in juli en augustus vaker verder (51% versus 5%).

Redenen om thuis te werken

Wie thuiswerkt, doet dat om verschillende redenen. 65% doet het om pendelen te vermijden, 56% om niet besmet te geraken met het coronavirus en 33% om werk en privé goed te kunnen organiseren.

Geen vakantieblues

Werken tijdens de zomermaanden vinden werknemers duidelijk niet erg: 6 op de 10 zeggen dat de werksfeer tijdens de grote vakantie meer ontspannen is. De helft van de bevraagde werknemers beleeft meer plezier aan zijn job tijdens die periode, hoewel 60% het wel drukker heeft dan anders. 41% mist zijn collega’s wanneer die met vakantie zijn. Vrouwen en millennials zeggen dat vaker dan hun mannelijke of oudere collega’s.

Mieke Vercruijsse