6 redenen waarom ook jij te veel blijft vergaderen

Word jij tijdens de werkweek ook overspoeld met meetings? Dat heeft zo zijn redenen en die zijn niet wat jij zo onmiddellijk zou denken.

1. Bedrijfscultuur

Sommige bedrijven beperken vergaderingen tot een absoluut minimum. In andere bedrijven zit je dagelijks minstens twee uur rond de vergadertafel. Alvorens je dus aan de slag gaat bij een bedrijf doe je er alvast goed aan om voor jezelf uit te maken waar jij je het lekkerst mee voelt. Wanneer je immers in een bedrijf met een sterke vergadercultuur terechtkomt, en je dat eigenlijk helemaal niet leuk vindt, dan wordt die vergaderitis voor jou al snel een pest.

2. Vergader-FOMO

Voor wie het nog niet wist: FOMO staat voor Fear of Missing Out. Ook bij vergaderen steekt FOMO maar al te dikwijls de kop op. Vaak plannen we vergaderingen omdat we angst hebben dat we anders niet meer mee zijn met onze collega’s. Vergader-FOMO manifesteert zich vooral in werkomgevingen waar je met grote(re) groepen samenwerkt. Het samenwerkingsproces wordt dan immers een stuk complexer.

3. Schuldgevoel

Je wilt loyaal zijn ten opzichte van jouw collega’s en dus liefst elke meeting bijwonen. Wanneer je al eens een vergadering afwijst, voel je je doorgaans schuldig. Dat zorgt er dan weer voor dat je je telkens opnieuw engageert om steeds meer te vergaderen.

4. Routine

Er zijn zo van die meetings die wekelijks vast op de agenda staan. De aandachtige deelnemer zal echter al snel merken dat dit soort meetings op termijn weinig tot geen toegevoegde waarde heeft. Hoog tijd om even aan de bel te trekken bij diegene die de meeting in kwestie organiseert.

5. Micro-management

Je baas wil alles weten. Van naaldje tot draadje. Daarom belegt hij of zij om de haverklap meetings om te checken waar jij en je collega’s mee bezig zijn. Het is een vorm van controle die quasi ongemerkt je werkweek binnensluipt. Je vraagt je op de duur af wanneer je eigenlijk nog echt met je werk kan bezig zijn.

6. Terugkerende problemen

Er zijn zo van die problemen die telkens weer de kop lijken op te steken. En waarvoor telkens opnieuw meetings worden belegd. Hoog tijd om dit soort problemen structureel aan te pakken. Zo werk je niet enkel efficiënter. Je verliest ook niet langer kostbare werktijd voor jezelf en voor jouw collega’s.

Pascal Dewulf