Eén werkweek alle meetings schrappen: goed idee of niet?

Een week zonder meetings op de (thuis)werkplek: lijkt je dat een geweldig idee? Lees dan zeker verder.

Een hele week zonder meetings? In de meeste bedrijven is dat een utopie. Geloof het of niet, bij zoekmachinegigant Google geven ze alvast het goede voorbeeld door er ‘No meeting weeks’ te voorzien. De filosofie achter het idee: wil je dat mensen werk kunnen verzetten en productief zijn? Stop dan met hen voortdurend te onderbreken. Helemaal geen gek idee. Sterker nog: Google-ceo Sundar Pichai moedigt de medewerkers van Google aan om tijd voor zichzelf te nemen teneinde burn-out te voorkomen. Weken zonder meetings zijn daar een onderdeel van.

Absoluut voordeel

Meetingvrije dagen/weken zijn dan ook een absoluut voordeel, zoveel is zeker. Het helpt je om je beter te concentreren. Elke vergadering die daartussen komt, onderbreekt immers de flow waarin je zit. Om een idee te geven: na een vergadering van nauwelijks 30 minuten, kost het de gemiddelde mens 20 minuten om opnieuw in het werkritme te komen waarin hij of zij voor de vergadering zat. Een paar meetings per dag? Reken maar even uit.

Meetingmoeheid

Probleem van een doorgeschoten meetingcultuur is dat bij heel wat bedrijven de nadruk komt te liggen op monitoring, opvolging en overleg. De echte doe-flow wordt daarbij zo naar de achtergrond verdrongen. Medewerkers proberen tijdens een werkoverleg dan maar bij te klussen wanneer ze even niet aan het woord zijn. Op zich eigenlijk te gek voor woorden. Meetingmoeheid is het gevolg. En dus ook: minder betrokkenheid bij meetings. Dat kan absoluut niet de bedoeling zijn. Meetings horen productief te zijn. Je moet er met meer uitkomen dan met wat je er bent ingegaan. Daarmee bedoelen we niet noodzakelijk meer werk, maar wel meer inzichten die je helpen meerwaarde en vooruitgang te creëren in je werk en voor je klanten.

Even nadenken

Moeten we met z’n allen dan nu plots weken zonder meetings gaan invoeren? Niet noodzakelijk. Misschien moeten echter wel iets meer nadenken eer we een meeting beleggen. Wat schieten we (jij en je collega’s) eigenlijk op met die meeting? Wanneer je daar een duidelijk antwoord op hebt, dan ga je er uiteraard voor. Anders kan je maar beter overwegen om de meeting in kwestie niet, of op een later tijdstip, te organiseren.

Pascal Dewulf