Waarom workaholics (soms) gezonder zijn

Hoge werkdruk, burn-out, stress: het zijn typische symptomen van de workaholic. Of toch niet altijd? Uit collaboratief onderzoek van Amerikaanse en Canadese universiteitsvorsers zou immers blijken dat workaholics niet per se ongezonder zijn. Integendeel.

Het was de Nederlandse onderzoekster Lieke ten Brummelhuis die de kat de bel aanbond door een onderzoek te voeren naar de correlatie tussen (te) veel werken en de algehele gezondheidstoestand van zowat 1.277 mensen. Bij 763 van die mensen werd ook een gezondheidstest afgenomen. Onderzochte risicofactoren waren daarbij hart- en vaatziekten, hoofdpijn en/of maagklachten. Het zouden volgens de onderzoekers allemaal klachten zijn die vaak door stress worden veroorzaakt.

Geen verband

Uit de analyse van de resultaten vonden de onderzoekers alvast geen verband tussen overwerken en een slechte score op de afgelegde gezondheidstests. Het onderzoek toonde echter aan dat een belangrijke factor meespeelde in de vergelijking: betrokkenheid. Werknemers met een grote betrokkenheid bleken niet ongezonder te zijn als ze meer uren maakten. De groep die zijn werk echter minder leuk vond, kreeg doorgaans wel gezondheidsklachten wanneer ze meer uren dienden te presteren.

It’s all in the mind

Een workaholic is dus niet noodzakelijk ongezonder dan iemand die minder uurtjes presteert. Alles hangt ervan af of die extra uren kloppen een keuze is. Sterker nog: uit het onderzoek bleek dat workaholics die met veel goesting aan de slag waren, vaak minder gezondheidsrisico’s liepen dan collega’s die tegen hun zin werkten, maar wel minder uren presteerden. Voor workaholics met een positieve attitude zou er zelfs een positief gezondheidseffect ontstaan wanneer ze meer uren kloppen. Het moet dus weer gezegd: it’s all in the mind, ook op de werkvloer.

Pascal Dewulf