Verkouden? Thuisblijven!

Het is weer zover. Zodra de bladeren vallen, halen we massaal de zakdoeken boven. Niet omdat we de zomer missen. Nee, het is allemaal de schuld van die vervelende, onoverkomelijke najaarskwaal: de verkoudheid. Vluchten kan niet meer. Vroeg of laat krijg jij hem ook. Misschien wel van een collega op het werk.

Verboden te kuchen
Mocht je hem niet kennen: Marc Van Ranst is viroloog en griepcommissaris. Geen commissaris met griep, maar een specialist in virussen en virusziektes. En omdat een verkoudheid een besmettelijk virus is, blijf je volgens Van Ranst beter thuis van het werk. Althans, als je veel hoest en niest. Wie tóch gaat werken, is geen “held”, maar een “egoïst”. Beter een dagje uitzieken – zonder doktersbriefje, vindt Van Ranst – en nadien compenseren via overuren.

Natte neuzen zetten kwaad bloed
De uitspraken van Van Ranst vallen niet in goede aarde bij werknemers. Thuisblijven wegens ziekte, maar niet uitbetaald worden? Die griepcommissaris denkt dat hij grappig is, zeker? En de werkgevers lachen er ook niet mee. Want alleen wie een doktersbriefje voorlegt, is wettig afwezig. En een verkoudheid, dat is toch geen échte ziekte?

Wel of niet gaan werken?
Toch is Van Ranst niet de enige die er zo over denkt. In Amerika is het bijna verboden om met een snotneus op te draven op het werk. Hoesten, proesten en niezen doe je daar thuis. Want je maakt er anderen ziek mee, en je werkt toch maar op halve kracht.

Wat vind jij ervan? Heeft Van Ranst een punt? Of loopt de werkvloer dan – net zoals die druipneus – helemaal leeg in de winter?