Menstruatieverlof: goed idee?

Spanje zou binnenkort het eerste Europees land kunnen zijn dat menstruatieverlof toekent. Lijkt het jou een goed idee wanneer je ongesteld bent om even betaald afwezig te zijn op de werkplek?

Zopas lanceerde de Spaanse regering een wetsvoorstel dat het recht moet doen gelden op betaald menstruatieverlof ingeval erg pijnlijke maandstonden. “Gedaan met gaan werken met pijn. Gedaan met een hoop pillen innemen voor het werk. Gedaan met de pijn verstoppen, die ervoor zorgt dat we onze job niet kunnen doen”, zo klonk het bij Spaans minister van Gelijkheid Irene Montero. “Dit is voor alle vrouwen die dit nodig hebben. Zij kunnen tijdelijk verlof inroepen voor hevige menstruatiepijn.”

Komaf met het taboe

Het gaat uiteraard nog om een wetsvoorstel. Naar verluidt zouden er echter weinig problemen worden verwacht om het wetsvoorstel definitief goed te keuren. Wanneer het wetsvoorstel er doorkomt, zou Spanje volgend jaar al het eerste Europees land kunnen worden dat menstruatieverlof toestaat. Experten stellen dat dit regelgevend initiatief mogelijk ook definitief het taboe over pijnlijke maandstonden op de werkvloer zou kunnen doorbreken.

Kritische stemmen

Ondertussen gaan er echter ook kritische stemmen op. Paula Kragten, uitgever van het Spaanse magazine Period!, vreest dat het menstruatieverlof ook stigmatiserend zou kunnen werken op de werkvloer. “Ik zou me (wanneer het wetsvoorstel over menstruatieverlof van kracht wordt, red.) als werkgever echt wel achter het oor krabben alvorens ik een vrouw in dienst zou nemen”, aldus Kragten.

Sensibiliserend

Ook wijst Kragten erop dat er mogelijk misbruik kan gemaakt worden van menstruatieverlof. Volgens de Spaanse uitgever zal het erg moeilijk worden om het te controleren. Ze vraagt zich dan ook af waar ergens de grens ligt op dat vlak. Feit is wel dat wanneer het menstruatieverlof definitief zijn weg vindt naar de werkplek dit een definitief precedent schept. “Hebben we dan straks ook overgangsverlof, prostaatverlof of migraineverlof ?”, aldus Kragten. Wel vindt ze dat het debat sensibiliserend en positief kan werken richting beeldvorming en begripsbepaling rond menstruatie op de werkplek. Of de algemene teneur op de werkplek gelijkaardig zal zijn, kan uiteraard enkel de toekomst uitwijzen. Wordt vervolgd.

Pascal Dewulf