Dit zijn je rechten als je werkgever door het coronavirus geen werk voor je heeft

Heel wat bedrijven moeten door het coronavirus tijdelijk de deuren sluiten of hebben minder werk. Maar wat zijn je rechten als je in zo’n bedrijf werkt en thuis moet blijven. Heb je dan nog recht op loon?

Als je in de horeca of de evenementensector werkt, bestaat de kans dat je werkgever door het coronavirus een tijd geen werk voor je heeft. Hetzelfde geldt voor bepaalde bedrijven waar er door het virus onvoldoende onderdelen worden geleverd waardoor de productie stilvalt.

Overmacht

Als je werkgever je (tijdelijk) geen werk kan geven door het coronavirus, is er allicht sprake van ‘overmacht’. Dat is meer bepaald een plotse, onvoorziene gebeurtenis, onafhankelijk van de wil van partijen, die de uitvoering van de overeenkomst tijdelijk en volledig onmogelijk maakt. Hierdoor wordt je arbeidsovereenkomst geschorst. Jij moet dan een tijdlang niet gaan werken en je werkgever moet je voor die periode geen loon betalen.

Geen inkomen?

Toch betekent dat niet dat je voor die periode geen recht hebt op een inkomen. Je kan namelijk een uitkering krijgen van de RVA wegens tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Je werkgever zal hiertoe een aangifte doen bij het werkloosheidsbureau van de exploitatiezetel van het bedrijf. Er geldt hierbij trouwens geen wachttijd. Hetzelfde geldt trouwens als er een tijdelijk gebrek is aan werk door bijvoorbeeld een daling van het cliënteel ten gevolge van het virus. In dat geval kan je een uitkering krijgen op grond van tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen.

Op hoeveel heb je recht?

De tijdelijke werkloosheidsuitkering is in principe beperkt tot 65 % van je (weliswaar geplafonneerd) loon. Niettemin geldt er tot 30 juni eerstkomende een uitzonderlijke maatregel waarbij de uitkering nu op 70 % van het geplafonneerd loon ligt (geplafonneerd op 2.754,76 euro per maand). Er wordt op de uitkering een bedrijfsvoorheffing ingehouden van 26,75%.

Jan Roodhooft, advocaat