Met deze kosten moet je rekening houden bij een procedure tegen je (ex-)werkgever

Als je een procedure start tegen je (ex-)werkgever of die begint een rechtszaak tegen jou, dan zijn daaraan een aantal kosten verbonden. Waarmee moet je daarbij precies rekening houden? Maakt het een verschil uit of je wint of verliest?

Stel: je werkgever ontslaat je en betaalt je een onvoldoende hoge opzegvergoeding uit. Of je wordt volgens jou ten onrechte ontslagen om een dringende reden. Of nog, je werkgever wijzigt eenzijdig bepaalde bestanddelen van je arbeidsovereenkomst. In al die gevallen gebeurt het maar al te vaak dat de discussie voor de rechtbank eindigt. Maar wat kost jou dat?

Kosten advocaat

Vooreerst kan je een advocaat onder de arm nemen. De kosten van je advocaat zijn niet wettelijk vastgelegd. Het is dan ook van belang dat je voor je met de zaak start goede afspraken maakt over wat diens tussenkomst je precies zal kosten. Het ereloon ligt vaak tussen 125 en 175 euro per uur, exclusief btw. Daarnaast kan je advocaat je ook bepaalde kosten aanrekenen (bv. kosten van brieven, kopies, verplaatsingsvergoeding, enz.). Als je een rechtsbijstandsverzekering hebt die arbeidsrechtelijke procedures dekt, kan je de kosten van je advocaat daardoor laten betalen.

Weet overigens dat je je in procedures voor de rechtbank ook kan laten verdedigen door de vakbond waarbij je aangesloten bent. In dat geval zijn er aan die tussenkomst allicht geen kosten voor jou verbonden.

Rechtbank

Daarnaast zal je de kosten moeten voorschieten van de dagvaarding die je laat uitbrengen. Die kosten vallen best mee. Reken daarbij op enkele honderden euro’s. Win je de zaak dan zal de rechtbank de andere partij allicht veroordelen tot terugbetaling aan jou van de dagvaardingskosten die je hebt ‘voorgeschoten’.

De verliezer betaalt?

Het is een vaak voorkomend misverstand dat je, als je de zaak wint, de kosten van je advocaat zou kunnen verhalen op de verliezende partij. Dat is niet het geval. Je kan wel een rechtsplegingsvergoeding vragen van de partij die verliest als je je liet bijstaan door een advocaat. Dat is een forfaitaire vergoeding waarvan het bedrag afhangt van de inzet van het geschil. Bedraagt die inzet bijvoorbeeld 15.000 euro, dan bedraagt de rechtsplegingsvergoeding 1.430 euro. Is er sprake van een geschil over 50.000 euro dan gaat het bijvoorbeeld over 3.250 euro. Hou er rekening mee dat je, als je de zaak verliest, riskeert om deze vergoeding op jouw beurt aan de andere partij te moeten betalen.

Jan Roodhooft, advocaat