Wat als je nieuwe werkgever je door de coronacrisis toch niet laat beginnen

Vlak voor de coronacrisis uitbrak, tekende je bij een bedrijf een arbeidsovereenkomst. Je nieuwe werkgever laat je nu weten dat je bij hem toch niet aan de slag kan. Kan dat wel en wat zijn dan je rechten?

Heel wat bedrijven overwegen om ten gevolge van de coronacrisis werknemers te ontslaan. Tekende je recent een arbeidsovereenkomst bij zo’n bedrijf waarbij je afsprak daar eerstdaags als werknemer te kunnen starten, dan bestaat de kans dat je er toch niet aan de slag kan. Wat zijn dan je rechten?

Getekend is getekend

Dat is alvast het uitgangspunt. Als je ergens een arbeidsovereenkomst ondertekende, dan kan je nieuwe werkgever daar niet zo maar onderuit door de coronacrisis. Dat is nu eenmaal geen situatie van overmacht waardoor de arbeidsovereenkomst automatisch eindigt. Je kan dus wel degelijk vragen dat je werkgever de arbeidsovereenkomst honoreert en je effectief in dienst neemt.

Opzeggen kan

Je werkgever zou je arbeidsovereenkomst wel kunnen opzeggen. Als je nog maar pas in dienst bent kan je werkgever dat doen door een korte opzegtermijn na te leven. Die bedraagt de eerste drie maanden van de arbeidsovereenkomst slechts één week. Je werkgever kan ook beslissen dat je niet aan de slag hoeft te gaan waarbij hij je een verbrekingsvergoeding uitbetaalt.

Je werkgever kan je opzeg zelfs geven (of je arbeidsovereenkomst al verbreken) als je nog niet effectief in dienst bent. Hij zou je voorafgaand aan de effectieve indiensttreding al een opzeggingstermijn kunnen betekenen. Dat impliceert dan ook dat je opzegtermijn al zou kunnen aflopen voor de effectieve startdatum van je arbeidscontract.

Schadevergoeding vragen

In de praktijk zal het moeilijk zijn om bovenop de opzegvergoeding (of de na te leven opzegtermijn) een schadevergoeding van je werkgever te vragen. Als je vraagt naar een motivatie voor je ontslag zal je werkgever nu eenmaal wellicht wijzen op de coronacrisis en de gevolgen die dit op zijn bedrijf heeft.

Jan Roodhooft, advocaat