Geld in ruil voor je bedrijfswagen?

Een nieuwe wettelijke regeling maakt het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om je bedrijfswagen in te ruilen voor een som geld die je vrij kan besteden. Maar wat moet je daar precies van weten?

Als werknemer kreeg je een bedrijfswagen ter beschikking gesteld door je werkgever. Het kan dan zijn dat je voortaan de keuze hebt om die te behouden dan wel hem in te leveren in ruil voor ‘cash’.

Een dubbele keuze

Vooreerst is je werkgever niet verplicht om in het nieuwe systeem te stappen. Hij beslist dus vrij of hij zijn werknemers de mogelijkheid biedt om hun bedrijfswagen al dan niet in te leveren. Je werkgever kan ook beslissen om slechts aan bepaalde groepen van werknemers die mogelijkheid te bieden. Wil je werkgever meewerken en doet hij je het voorstel om je wagen in te leveren, dan ben jij op jouw beurt niet verplicht om daarop in te gaan. Je kan er dus ook voor kiezen om je bedrijfswagen toch te behouden.

Er zijn sowieso voorwaarden

De wettelijke regeling staat niet zomaar voor alle werkgevers open. Alleen werkgevers die al minstens drie jaar bedrijfswagens aanbieden, kunnen de regeling invoeren. Ook in hoofde van de werknemers bestaat er een voorwaarde. Meer bepaald moet je in de voorbije 3 jaar minstens 12 maanden ononderbroken over een bedrijfswagen hebben beschikt. Bovendien moet je minstens 3 maanden voorafgaand aan de aanvraag ononderbroken een bedrijfswagen gehad hebben. Een uitzondering op deze regels bestaat voor bedrijven die nog geen drie jaar zijn opgericht.

Welk bedrag krijg je?

Bij de bepaling van de som geld die je krijgt in ruil voor je bedrijfswagen houdt men rekening met de cataloguswaarde van het voertuig dat je inlevert. Meer bepaald is de vergoeding gelijk aan 20 % van 6/7 van die cataloguswaarde. Had je een tankkaart dan wordt de vergoeding verhoogd. Betaalde je een eigen bijdrage voor het gebruik van de wagen dan wordt die in mindering gebracht op het bedrag dat je kan vragen. Het jaarlijks belastbare voordeel van de mobiliteitsvergoeding bedraagt voor jou als werknemer 4% van 6/7de van de cataloguswaarde van de ingeruilde bedrijfswagen.

Jan Roodhooft, advocaat