7 knelpuntberoepen in de bouw die jou pijlsnel aan een job helpen

25/03/2019

Wil je snel aan de slag in de bouw? Kies dan een van deze zeven knelpuntjobs in de bouwsector.

1. Asbestverwijderaar

Na een doorgedreven opleiding ga je aan de slag en geniet je van alle wettelijke beschermingsmaatregelen tijdens de uitvoering van je werk. Je houdt je bezig met asbestsanering. Je pakt dus gebouwen aan waarin asbest zit verwerkt en verwijdert het asbest onder leiding van experts in de materie. Dat kunnen daken zijn, maar ook asbestbevattende delen zoals gevelplaten en dies meer. Ook help je het asbest reglementair afvoeren.

2. Stukadoor

en job waarbij je 's avonds doorgaans behoorlijk smerig weer naar huis keert. Maar ook een leuke job wanneer je houdt van fysiek werk, spiegelgladde oppervlakken maken en zorgen dat een nieuw gebouw een uitstekende basis krijgt waarop andere mensen kunnen verder werken. Een goed gepleisterde wand/gevel is het begin van alles.

3. Vloerder/tegelzetter

Uit is een knelpuntberoep op alle vlakken. Er is een kwantitatief en kwalitatief tekort en de specifieke arbeidsomstandigheden maken het behoorlijk uitdagend. Er zit echter ook heel wat kennis en vakmanschap in het beroep. Heb je voeling met het vak of heb je misschien iemand in de familie die het ooit deed, dan loont het zeker de moeite om het erop te wagen. Na een werkdag zie je altijd resultaat van je werk, zoveel is zeker.

4. Plaatser van boven- en ondergrondse kabels en leidingen

Vaak ben je in dienst van wegenbouwers of projectontwikkelaars. Het moet niet gezegd dat je van stevig fysiek werk moet houden en dat je je niet laat afschrikken door een plotse stortbui waardoor je in een modderpoel moet verder werken. Misschien sta je tijdens een zomerdag ook wel eens te puffen terwijl je een uit de kluiten gewassen glasvezelkabel legt of een hoogspanningsmast monteert. Gevarieerd en dynamisch is de job zeker wel.

5. Kraanbestuurder

Nodeloos te zeggen dat je vaak op eenzame hoogte aan het werk bent. Je collega's zijn doorgaans op de begane grond aan de slag en je communiceert via bijvoorbeeld walkie-talkie of smartphone. Hoogtevrees ken je niet en autonoom werken is helemaal iets voor jou.

6. Wegenbouwer

Zwaar fysiek werk is je op het lijf geschreven alsook onregelmatige uren en strakke deadlines. In ruil krijg je doorgaans een meer dan degelijk salaris en steeds weer nieuwe projecten waarin je aan de slag kan gaan.

7. Glaswerker

In de sector is er momenteel zowel een kwantitatief als kwalitatief tekort. Je plaatst glas in ramen, deuren of wanden nadat je de afmetingen ervan hebt genomen en op maat hebt besteld bij een leverancier of zelf op maat hebt gesneden.

Pascal Dewulf

Deel met anderen