7 tips om jouw carrière te boosten tijdens de zomervakantie

Jouw carrière naar een hoger niveau tillen tijdens de zomervakantie? Dat kan. Met deze 7 supertips bijvoorbeeld.

Be a boss

Het roer in handen nemen tijdens de afwezigheid van jouw collega’s is het ultieme middel om te tonen wat je in je mars hebt. Niet gewoon zomaar je werk doen. Wel verantwoordelijkheid opnemen voor je werkmakkers. Collegialiteit is meer dan samen biertjes drinken of wijntjes sippen. Je bent er voor je collega’s wanneer dat nodig is. Gegarandeerd dat ook je baas dat in de gaten heeft. Goed voor hem, goed voor jouw carrière.

Tijd om (een beetje) op te vallen

Neen, we hebben het hier niet over het feit dat je overnacht een tafelspringer moet worden. Wel over het feit dat de zomervakantie de professionele zeden verzacht. Ideaal om jezelf discreet in de schijnwerpers te werken: een LinkedIn-bijdrage hier, een uitnodiging voor een zakelijk etentje daar. Bottom line: doordat heel wat van je concullega’s aan zee, zon en strand vertoeven, kan jij de gelegenheid te baat nemen om een wit voetje te halen bij jouw doelpubliek. Opportunistisch? Helemaal niet. Gewoon clever.

Word slimmer

De tijd dat gedurende de zomervakantie bedrijven rustig indommelden om vanaf september er weer in te vliegen, is voorbij. Ook tijdens de zomer valt er van alles te doen. Jezelf bijscholen. Summer schools, webinars,…: kies maar uit. Je hebt bijgevolg geen enkel excuus meer om deze zomer je IQ weer een paar procentpunten op te krikken.

Heb een neus voor opportuniteiten

Heb je je bedrijf onlangs nog eens goed bekeken? Hoe staat het ermee? Zit er groei in? Ontstaan er nieuwe opportuniteiten? Zijn er jobs waar jij met het grootste plezier zou induiken? Dit is het moment. Wanneer de zon blaren schijnt, is je baas (of een andere baas) mogelijk in een meer toegeeflijkere stemming dan tijdens business as usual. Jouw moment dus om actie te ondernemen.

Vind jezelf opnieuw uit

Klinkt zweverig, maar is het niet. Of je het nu wil of niet, gedurende het jaar is de werkdruk doorgaans een stuk hoger. Daardoor is er minder tijd om over jezelf na te denken als professional. Waar sta je, waar wil je naartoe, waar wil je vanaf en welke richting moet het echt uit? Juli en augustus zijn de maanden bij uitstek om die dingen te overdenken, jouw voorbereidingen te treffen om in september een frisse en flitsende start te nemen.

Vermijd uitstelgedrag

De zomervakantie nodigt uit om te relaxen en het ervan te nemen. Je kan het echter ook anders bekijken. Als een moment om het heft in handen te nemen. Laat die ‘zorgen voor later’-mentaliteit voor wat ze is en just do it. Heb je concrete plannen, begin er dan gelijk aan en vat de koe bij de horens. Je zal jezelf er dankbaar voor zijn wanneer iedereen na de zomer gezapig weer op kruissnelheid komt en jij al alles netjes voor mekaar hebt.

Verbreed je horizon

Het zou zonde zijn wanneer je carrièregewijs altijd rondjes blijft draaien. Kom uit je straatje en eigen jezelf een out-of-the-boxmentaliteit toe. Denk lateraal na over je carrière. Hoe kan je je loopbaan een andere richting geven, een positieve impuls zonder dat je helemaal het noorden kwijtraakt? Soms kunnen kleine aanpassingen al voor heel wat positieve effecten zorgen. Bottom line: je kansen beginnen waar je comfortzone eindigt. Levert het niet het gewenste resultaat? Dan ben je nog een heel stuk opgeschoten. Door regelmatig uit je comfortzone te stappen en even naar adem te moeten happen ben je immers des te beter opgewassen tegen veranderingen die zich voordoen op je carrièrepad.

Pascal Dewulf