Netwerken op LinkedIn buiten je bestaande connecties? Dat doe je zo

Je wil op LinkedIn zoeken naar nieuwe carrièreopportuniteiten buiten je bestaande LinkedIn-netwerk? Dat doe je zo.

Een eerste aanknopingspunt om buiten je bestaande LinkedIn-netwerk te speuren naar nieuwe carrièreopportuniteiten is door het gebruiken van de zoekfunctie. Stel, je bent op zoek naar een job in jouw droombedrijf. Dan typ je in het zoekveld bijvoorbeeld ‘Google Belgium’ in. Vervolgens zie je boven de zoekresultaten (onder het zoekveld) een aantal aanklikbare knoppen. Daar klik je dan op de knop ‘Personen’ en vervolgens op de knop ‘Connecties’. Vervolgens kan je dan aanklikken ‘1e’, ‘2e’ of ‘3e+’. Dan zie je gelijk wie in jouw bestaande netwerk (of daarbuiten) al aan de slag is bij dat bedrijf, maar ook welke wederzijdse contacten je hebt binnen je bestaande netwerk.

Bestaande connecties

Daar kan je dan mee aan de slag om nieuwe connecties te leggen of bestaande connecties aan te spreken om je te helpen met je carrièreplannen. Je kan hen dan bijvoorbeeld om advies of tips vragen over hoe je het best met iemand van het bedrijf in contact kan komen. Jouw contacten binnen je bestaande netwerk zijn altijd de beste aanknopingspunten om contacten te leggen buiten je netwerk. Je kan dit zien als ‘warme leads’. Het zijn mensen die de doelconnecties buiten jouw LinkedIn-netwerk mogelijk al een stuk beter kennen. Kom je via hen terecht bij het contact buiten jouw netwerk dan heb je doorgaans al een streepje voor. Een formele introductie (als je daar achter zou vragen) via een bestaand contact heeft immers veel meer effect. Zeker wanneer jouw bestaand contact al een stevig voetje binnen heeft bij het bedrijf.

Persoonlijk bericht

Beschik je over ‘LinkedIn Premium’ dan kan je ook gebruik maken van InMail messages om mensen buiten je netwerk een persoonlijk bericht te sturen. Je gebruikt eerst de hierboven beschreven methode om mensen of bedrijven te vinden, waarna je hen vervolgens binnen LinkedIn een persoonlijk bericht kan sturen. Dat heet InMail. Belangrijk is wel dat de personen die je wil bereiken er in hun account instellingen hebben voor gekozen om al dan niet InMail-berichten te ontvangen. Laat je niet uit je lood slaan wanneer de persoon in kwestie misschien niet onmiddellijk reageert wanneer je een InMail stuurt. Ga er gerust nogmaals achteraan wanneer je eerst geen antwoord krijgt. Vermijd om opdringerig te worden. Voor je er erg in hebt, krijg je immers een averechts effect.

Pascal Dewulf