Snel afgeleid? Deze 5 apps helpen je je focus te behouden

Snel afgeleid op kantoor of op je thuiswerkplek? Deze 5 apps helpen je alvast om je focus te behouden.

1. Be Focused

Deze app gaat actief de momenten waarop je met je smartphone aan de slag mag zijn, inplannen via een timerfunctie. Om resultaat te krijgen, moet je het spel uiteraard wel eerlijk spelen en de vooropgestelde tijdspannes steevast respecteren. ‘Be Focused’ laat je toe om individuele taken op te splitsen over verschillende tijdsintervallen, gescheiden door korte pauzes. Het is een verrassend effectieve manier om motivatie en focus te behouden. Uiteraard moet je je taken wel netjes ingeven in de app. Heb je die discipline, dan beloont de app met je met een wekelijks productiviteitsoverzicht.

2. Forest

Zoals de apptitel aangeeft, draait ‘Forest’ rond een (digitaal) woud. In dat woud groeien digitale bomen zolang jij aan de verleiding kan weerstaan om je smartphone bij de hand te nemen. Doe je dat toch, dan sterven de digitale bomen. Blijf je lang genoeg uit de buurt van je smartphone, dan plant de app een volledig digitaal bos. De app werkt daarenboven met een incentive systeem. Zo kan je digitale munten sparen die het bedrijf achter de app omzet in echt geld. Dat wordt gedoneerd aan een organisatie voor herbebossing. De wereld op een leuke manier tot een betere plek maken? Dan is dit je app.

3. Cold Turkey Blocker

Kan je, wanneer je aan het werk bent, de verleiding echt niet weerstaan om naast je projecttaken toch even naar je facebookmuur te surfen? Dan is Cold Turkey Blocker een oplossing. De app voor je computer laat toe om lijsten te maken met websites die je kan blokkeren op bepaalde tijdsintervallen. Je kan zelfs zo ver gaan dat de app je hele computer blokkeert tot een bepaalde tijdsinterval is verstreken. Ideaal dus ook voor workaholics in het holst van de nacht toch nog even aan de slag willen. Ook kan je bepaalde werkgerelateerde apps blokkeren vanaf het moment dat de werkdag voorbij is.

4. Selfcontrol

Deze is weliswaar enkel bedoeld voor Apple(Mac)-gebruikers maar wel bijzonder doeltreffend. Het opzet is spartaans. Geef de websites die je wil blokkeren in in de ‘Block List’ van de app, stel een tijdsinterval in en je bent klaar. Eens de app actief is, kan je het vergeten om ze te omzeilen wanneer de verleiding te sterk wordt. De app sluiten helpt niet, ze verwijderen van je Mac ook niet, … Je begrijpt dat deze app een drastische oplossing vormt die alle afleidingsmanoeuvres rigoureus uit de wereld helpt. Te installeren en te gebruiken met voorzorg.

5. RescueTime

De hoofdfunctie van deze app is eigenlijk tijdsregistratie. Maar hij bevat wel een blokkeringsfunctie genaamd ‘FocusTime’. Daarmee blokkeer je afleidingen met behulp van de geschiedenis van je tijdsregistratie. Zo kan je apps en websites aanmerken als productief, afleidend of zeer afleidend. Vervolgens kan je ervoor kiezen om (zeer) afleidende apps te blokkeren. Ben je op zoek naar een app voor tijdsregistratie en wil je ook je focus wat aanscherpen, dat zit je met RescueTime goed.

Pascal Dewulf