Wat als je na de lockdown niet meer terug naar je werk wil?

Het is zover: alle kantoren mogen weer open. Maar wat als je eigenlijk helemaal geen zin meer hebt om nog terug naar je job te gaan?

Misschien heb je de voorbije drie maanden in euforie doorgebracht in je thuiskantoor. Mogelijk was je tijdelijk werkloos. Hoe het ook zij, de kans bestaat dat die periode voor jou tegelijkertijd een periode van professionele introspectie was. Een moment in je leven waarin je jezelf misschien wel afvroeg hoe het verder moest met je carrière. Denk je dat je tot de conclusie bent gekomen dat je er geen zin meer in hebt? Dan is het tijd voor actie.

Duid het probleem

Een eerste ding dat je je dient af te vragen, is waarom je die conclusie hebt getrokken. Hoe komt het dat je er geen zin meer in hebt? Vond je misschien dat je geen loon naar werken kreeg? Daar valt over te praten, met jouw baas wel te verstaan. Lag het aan je collega’s? Tja, dat is al een stukje ingewikkelder. Er zijn immers twee dingen in je leven die je niet zelf kiest: je schoonouders en je werkmakkers. Probeer te achterhalen wat je tegensteekt bij je collega’s. Zijn ze allemaal niet meer jouw meug of is het misschien één specifiek individu? Praat het dan uit met hem of haar of met je baas wanneer je het in eerste instantie wat discreter wil houden.

Weet wat je (niet) hebt

Wees ook realistisch. Elk voordeel heeft z’n nadeel (en omgekeerd). Een vertrouwde omgeving leidt misschien tot routine en soms wat saaiheid. Aan de andere kant weet je ook wat je wel hebt. Maar goed, die drang voor verandering zit misschien toch een beetje in onze natuur. Misschien willen we toch niet dat altijd alles bij hetzelfde blijft. Of misschien wil je gewoon sommige zaken anders. Meer thuiswerken bijvoorbeeld. Ook je baas zal na de coronacrisis hier zeker (meer) open voor staan. Praat erover alvorens voorbarige conclusies te trekken.

Lood in de benen

Wat het ook mag zijn: je terugkomst op kantoor is het ideale moment om eindelijk door te spreken waar je misschien al langer mee zat. Tot slot: wanneer je na alle overpeinzingen toch met lood in de benen weer richting werk vertrekt dan is dit in het begin niet abnormaal. Je hebt immers drie maanden in een compleet ander ritme geleefd. Besef je dat, maar ben je er desondanks van overtuigd dat het niet meer zal boteren tussen jou, je collega’s en/of je baas? Dan kan je best een van de artikels op onze site lezen over hoe je optimaal kan solliciteren. Die brengen je hopelijk instant naar een nieuwe en frisse professionele uitdaging.

Pascal Dewulf