5 redenen waarom smalltalk op de werkvloer zo belangrijk is voor jouw carrière

Smalltalk op de werkplek is van levensbelang voor jouw carrière. Met je collega’s praten over koetjes en kalfjes helpt je verder dan je wel zou kunnen denken. Wij geven alvast 5 redenen waarom.

Smalltalk = collegiale smeerolie

Met collega’s op kantoor praten over dit en over dat, over zus en over zo: lijkt het jou puur tijdverlies? Dan moet je de dingen misschien toch even anders bekijken. Smalltalk gaat verder dan wat praatjes maken. Het is de smeerolie tussen jou en jouw collega’s die verder gaat dan het collegiale en jullie als mensen dichter bij mekaar brengt.

Je leert makkelijk(er) andere collega’s kennen

Smalltalk is ideaal om ook nieuwe collega’s te leren kennen. Geef toe, je gaat tegen een onbekende collega toch niet zomaar over het werk beginnen? Praten over koetjes en kalfjes is daartoe wel het perfecte opstapje. Wanneer je ook over andere dingen kan praten dan alleen het werk, dan is dat bovendien een teken dat je je wereld kent. Het leven is immers meer dan werken alleen.

Het vuurt netwerk opportuniteiten aan

Op een bedrijfsfeestje, opleiding of conferentie kan smalltalk vaak een opstapje zijn naar serious business. Herken je de volgende situatie? Op een lezing heb je een interessant gesprek en aan het eind vraagt jouw gesprekspartner jouw visitekaartje. Zelfs wanneer het gesprek grotendeels rond smalltalk draaide en slechts een beetje over je werk. Dat is de kunst. Laten zien dat je eerst de mens belangrijk vindt en dan het werk. Gegarandeerd resultaat.

Je wordt (doorgaans) hoger ingeschat

De boog kan niet altijd gespannen staan. Smalltalk laat jou ontspannen. En je collega’s ook. Ontspannen collega’s zijn goede collega’s die jou als een aangenaam persoon zien. En die jou meer dan andere, minder sociale collega’s, zouden willen zien doorgroeien. Omdat je zo een toffe peer bent.

Perfecte ijsbreker

Een strategische meeting waar je een aantal belangrijke beslissingen erdoor moet krijgen? Alvorens je je presentatie start, praat je best nog even over onbelangrijke dingen met de deelnemers. Smalltalk. Zo breek je het ijs en zorg je ervoor dat iedereen ontspannen aan de meeting begint. De kans dat je ideeën positief worden onthaald, zijn zo gelijk een stuk groter.

Pascal Dewulf