7 manieren om correct feedback te geven aan je collega’s

Positief terugkoppelen naar je collega’s zonder hen voor het hoofd te stoten? Dat doe je zo.

Wees constructief

Feedback geven aan je collega’s doe je altijd op een positieve manier. Zelfs wanneer je misschien eerder wat kritische feedback wil uiten. Gebruik daarvoor de sandwichmethode. Je begint met iets goeds te zeggen, vervolgens ga je verder met de misschien minder aangename feedback en je eindigt met een compliment. Deze techniek doet wonderen.

Vertrek steevast vanuit jezelf

Geef je feedback, vertrek dan altijd vanuit jezelf. Een praktisch voorbeeld. Zeg niet Jij hebt dit gedaan en dat is niet zoals het moet. Zeg wel: Indien ik dit zou doen, dan zou ik het eerder zo aanpakken. Vervolgens doe je je uitleg. Afsluiten doe je uiteindelijk met Wat vind jij daarvan? Kan jij je daarin vinden? Of zie je het anders?.

Toon je diplomatische kant

Je collega’s zijn geen robots. Toon jezelf als mens. Ga diplomatisch, maar helder te werk. En open het gesprek. Geef niet zomaar botweg je mening. Dat laatste is immers nefast om ook effectief samen tot nieuwe inzichten te komen.

Wees to the point

Geef je feedback, wees dan ook klaar en duidelijk waarover het gaat. Hou je aan de feiten en mik nooit op de persoon in kwestie. Uiteindelijk zal je wel man/vrouw en paard dienen te noemen. Hou het echter steeds factueel. Vermijd in feedback dingen als Ik heb het gevoel dat… Gevoelens tijdens een feedbackmoment maken alles immers veel te abstract.

Maak het concreet

Een feedbackmoment kan ook een moment zijn om een concreet verbeterpunt vast te leggen. Een mooie aanzet daartoe kan zijn om te zeggen: Mogelijk kunnen we dit in de toekomst zo aanpakken. Op dat moment richt je je wel tot je collega, maar betrek je ook jezelf erin. Dat maakt het minder persoonlijk. En meer behapbaar voor de persoon naar wie je feedback geeft.

Sta open voor een reactie

We de bal kaatst, moet hem ook terug verwachten. Geef je feedback richting je collega, dan moet je ervan uitgaan dat je collega ook zijn/haar mening zal formuleren. Prima, toch? Uiteindelijk draait feedback rond een positieve dialoog tussen jullie als collega’s. Feedback is uiteindelijk bedoeld om mekaar te helpen. En op die manier zowel jezelf als jouw collega naar een hoger professioneel niveau te tillen.

Kies het juiste moment

Niet elk moment is ideaal om feedback te geven naar je collega’s. Kies dan ook een rustig moment waarbij jullie misschien net een kop koffie drinken. Vermijd stressmomenten. Vooral kritische feedback kan dan immers al snel het potje doen overkoken. En dat is iets wat je absoluut wil vermijden, toch?

Pascal Dewulf