Covid-19: wat 2020 ons op werkgebied leerde

2020 was een moeilijk jaar voor iedereen. Toch trekken we op werkgebied enkele bijzondere lessen: van thuiswerken als het nieuwe normaal tot meer geld en aandacht voor de zorgsector. En nu uitkijken naar 2021 en het vaccin.

We zien onze collega’s graag (in het echt)

Na maanden thuiswerken, tijdelijke werkloosheid of gedwongen sluitingen missen veel werknemers hun collega’s. Een babbel aan het koffieapparaat, een nieuwjaarsreceptie, samen kunnen klinken op een succesvol project of die collega die apetrots haar baby komt showen, we missen de kleine en de grote momenten met onze collega’s op kantoor.

Thuiswerk kunnen we als de beste

Anno 2019 stonden sommige werknemers en werkgevers nog wat huiverig tegenover thuiswerken. Maar toen iedereen gedwongen vanuit de eigen huiskamer ging werken, stelde niemand teleur. Ja, het was niet eenvoudig te combineren met thuisonderwijs of een zeurende peuter op de achtergrond, maar de crisis leert ons dat thuiswerken een blijvertje is. O, en dat fileleed is ook al een pak minder.

Contact

Ons contact met klanten, collega’s, leveranciers,… werd helemaal anders. Vanop 1,5 meter, met mondmaskers en handgel, of vanachter een scherm, ieder vanuit z’n thuiswerkbubbel. Het nieuwe normaal dicteert een andere etiquette op de werkvloer, die verbazingwekkend snel… normaal voelt.

We zijn creatief

Online opleidingen, het ontwikkelen van afhaalpakketten of snel overschakelen naar de productie van mondmaskers? We zijn creatief in het bedenken van oplossingen op maat van de coronacrisis. Veel bedrijven kwamen snel met een aangepast productgamma of gingen zich toespitsen op coronaproof activiteiten.

De zorg heeft wat meer zorg nodig

Zorgkundigen kwamen dit jaar zwaar onder druk te staan. Het werd pijnlijk duidelijk dat de zorg nood heeft aan extra middelen en extra personeel. Ze staan aan de frontlinie tegenover het virus en zijn voor veel patiënten en cliënten een sprankeltje hoop tijdens een moeilijke tijd. Dat verdient een degelijke verloning en een verminderde werkdruk.

Handen wassen, handen wassen en… handen wassen

Liters handzeep joegen we erdoor. Een goede gewoonte die we niet snel zullen verleren, ook als de kantoren weer opengaan.

Gezondheid boven alles

Tijd om aan het einde van dit jaar even stil te staan bij iedereen die een dierbare verloor. Een collega die afscheid moest nemen van een familielid of een klant die zelf de strijd moest opgeven? Sta er even bij stil en weet dat een goede gezondheid het belangrijkste is.

Stay safe!

Eveline Janssens