Mis jij je collega’s in coronatijd?

Het is duidelijk: we blijven nog enkele weken in ons kot. Voor velen betekent dat thuiswerken veel minder contact met de collega’s. En dat valt soms zwaar, want voor meer dan 2 op de 3 Vlaamse werknemers zijn collega’s ook vrienden. 14% rekent hen zelfs tot hun hechte vriendenkring. Dat blijkt uit een onderzoek van Protime.

Vóór de coronacrisis brachten collega’s in veel gevallen zo’n 40 uur per week met elkaar door. Doordat zowel thuiswerk als tijdelijke werkloosheid pieken, valt dat contact grotendeels weg. We hebben nog wel eens een videovergadering, maar dat is niet de plaats om ook persoonlijke zaken met je collega’s te bespreken. Nochtans hebben velen hier wel behoefte aan. Zeker als collega’s vrienden zijn en soms zelfs tot de hechte vriendenkring behoren. Vermits ook het sociale contact onder vrienden wegvalt door de coronamaatregelen, voelen vele werknemers een groot gemis.

Vriendschap belangrijk binnen bedrijf

Peter s’Jongers, ceo van Protime, het bedrijf dat al acht keer op rij werd uitgeroepen tot Great Place To Work, legt uit dat vriendschap binnen een bedrijf belangrijk is. “Collega’s die elkaar een luisterend oor bieden, bij wie ze ook persoonlijke zaken kunnen ventileren, met wie ze zich amuseren, zullen ook sneller voor elkaar in de bres springen wanneer dat nodig is. Camaraderie zorgt voor gelukkigere werknemers en maakt van een bedrijf een ‘Great Place To Work'”, besluit hij.

Tips voor contact in coronatijd

Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven, geeft wat tips om het sociale contact met de collega’s toch te onderhouden: “Sociaal contact met je collega’s blijft ook in coronatijden belangrijk. Organiseer bijvoorbeeld een ‘online’ lunch, las ‘online’ koffiepauzes in en sluit samen de dag af met een leuk moment. Bespreek tijdens je (video)calls wat goed loopt en deel wat je hebt kunnen afwerken. Het is ook belangrijk om hulp te krijgen bij problemen die je alleen niet opgelost krijgt.” Daarnaast vindt de professor het minstens even belangrijk om – in deze onzekere tijden – met de collega’s over je thuissituatie te praten. “Thuiswerken en zorgen voor je kinderen is niet altijd een evidente combinatie. Het levert ongetwijfeld voer voor leuke anekdotes, maar kan ook een uitlaatklep zijn”, voegt hij er aan toe.

Niet iedereen voelt een gemis

Maar niet voor iedereen valt het zwaar om de collega’s niet te zien. Meer dan 1 werknemer op 5 (22%) heeft een puur zakelijke band met zijn of haar collega’s. En voor 6% zal er geen groot gemis zijn, aangezien er niet eens een echte klik is met hun collega’s. 2% probeert de collega’s zelfs zoveel mogelijk te vermijden.

Mieke Vercruijsse