Smalltalk op de werkplek: 6 survivaltips

Praten over koetjes en kalfjes op de werkplek. Sommigen krijgen er niet genoeg van. Anderen gruwen ervan. Toch is het belangrijk dat je het met je collega’s ook eens over wat anders hebt dan alleen het werk. Dat schept een band. Deze zes survivaltips helpen je daarmee alvast snel op weg.

Smalltalk lijkt op het eerste gezicht misschien onbelangrijk. Het is echter een wezenlijke vorm van intermenselijk contact. Je krijgt de tijd om mekaar in te schatten en iets van jezelf te laten zien aan je collega’s. Dit soort van vluchtige gesprekken lijkt banaal. Toch zijn ze dat niet. Sociaal contact, ook met je collega’s, vormt immers een cruciaal onderdeel van je welzijn als mens. Je voelt je betrokken en krijgt het gevoel dat je collega’s je ook als mens weten te appreciëren.

Laat je zien

Vertellen over de ochtendfile, het concert dat je gisterenavond meepikte… Het lijken triviale dingen. Toch zit in die details meer dan je denkt. Je collega’s voelen je aan als mens en zien dat je je openstelt naar hen toe. Dat is waar het eigenlijk om draait bij smalltalk.

Je wordt er zelf blijer van

Terwijl je zo aan het keuvelen bent met je collega’s aan de koffiemachine voel je je best gezellig. Je voelt je onderdeel van de groep. Je hoort erbij. Dat groepsgevoel is op de werkplek erg belangrijk. Met smalltalk ga je daarmee actief aan de slag.

Wat je zegt vs. hoe je het zegt

Bij smalltalk maakt het eigenlijk niet zo gek veel uit wat je zegt. Hou het netjes natuurlijk. Het is de manier waarop je het brengt die belangrijk is. Het laat je collega’s immers ook zien hoe jij als mens bent. Zo’n smalltalk gesprek zit immers vol met signalen: je mimiek, je gebaren, de manier waarop je jezelf presenteert aan je collega’s en de energie die je uitstraalt.

Vrolijke Frans

Ben je iemand die niet echt verlegen zit voor een kwinkslag, ben je sociaal makkelijk in de omgang en een positivo? Dan zal je merken dat je collega’s je zelf actief gaan opzoeken voor smalltalk. Dat is een teken dat je er echt bijhoort. Anders ook hoor. Maar goed, het klikt nu eenmaal beter met sommige collega’s dan met andere. Dat is helemaal goed zo.

Hoe gaat ie

Heb je echt geen idee hoe je aan de slag moet met smalltalk? Een simpele ‘hoe gaat ie’ en je bent vertrokken. Krijg jij die vraag je richting uit? Antwoord dan niet zomaar met ‘goed’. Zeg ook eens ‘goed, maar…’ Smalltalk betekent immers ook dat je je als mens openstelt.

Actief aan de slag

Smalltalk heeft ook veel te maken met non-verbale signalen. Mensen kunnen aan je zien of je je open wil stellen voor zo’n praatje. Dat kan met positief oogcontact, een glimlach of de vraag om samen een bakje koffie te halen. Kortom, je moet het ook actief (maar subtiel) aansturen.

Pascal Dewulf