Drie weetjes waardoor je geld kan besparen bij het solliciteren

Als je gaat solliciteren en deelneemt aan een selectieprocedure heb je een aantal waarborgen dat de kosten die daaraan verbonden zijn voor jou beperkt blijven. Welke garanties heb je op dat vlak en wat moet je daarvan weten?

Kosten van de procedure zelf

De kosten van examens en onderzoeken die een werkgever in het kader van een selectieprocedure laat doen, zijn te zijnen laste. Het gaat hierbij onder andere om testen en onderzoeken die in opdracht van de werkgever door deskundigen worden uitgevoerd.

Een werkgever waar je gaat solliciteren, kan dus niet vragen dat jij die kosten (deels of volledig) betaalt. De werkgever moet er ook voor zorgen dat je verplaatsingen zoveel mogelijk worden beperkt. Hij mag van jou dus geen al te frequente verplaatsingen vragen.

Teruggave van stukken

Bij je sollicitatie moet je misschien allerhande stukken voegen. Denk daarbij maar aan afschriften van diploma’s, getuigschriften, publicaties, referenties, foto’s en dergelijke meer. Het bezorgen van die stukken kan je soms geld kosten (bv. van fotokopies, documenten,…).

Vandaar dat de cao inzake de werving en selectie van werknemers bepaalt dat een werkgever die de selectie organiseert de stukken die aan de sollicitatie zijn toegevoegd gedurende een redelijke termijn ter beschikking moet houden van de sollicitant. Je kan dus vragen van de werkgever in kwestie dat je deze stukken daar terug kan gaan afhalen. De werkgever is integendeel niet verplicht zelf het nodige te doen om je de stukken terug te bezorgen.

Eensluidende afschriften

Verder bepaalt de cao dat de werkgever aan jou als sollicitant niet mag vragen om gezegelde en eensluidend verklaarde afschriften van diploma’s, getuigschriften, attesten en andere stukken over te maken. Hij mag je wel vragen om een goed leesbare kopie van het originele document te overhandigen.

Bij twijfel over de waarachtigheid van de voorgelegde of opgestuurde kopie kan de werkgever je ook vragen om het origineel document voor te leggen.

Jan Roodhooft, advocaat