Moet een werkgever je sollicitatie vertrouwelijk behandelen?

Als je ergens aan de slag bent en je gaat elders solliciteren, wil je allicht dat je sollicitatie met de nodige vertrouwelijkheid wordt behandeld. Welke voorzorgen kan je op dat vlak nemen? Wat kan je huidige werkgever doen als hij er toch achter komt?

Als je ergens gaat solliciteren heb je vanzelfsprekend niet graag dat je huidige werkgever daarachter komt. Meestal is dat nu eenmaal niet van aard om de relatie tussen jou en je huidige werkgever te bevorderen…

Vermelden bij sollicitatie

Bij de sollicitatie kan je perfect je verzoek vermelden om de sollicitatie vertrouwelijk te behandelen omdat je nog elders aan de slag bent. De kandidaat-werkgever zal dat allicht begrijpen en zal zich daar hoogstwaarschijnlijk ook wel aan houden. Je kan dat bijvoorbeeld al aangeven in je sollicitatiebrief. Ook tijdens een eventueel sollicitatiegesprek kan je dat nog eens bijkomend aanhalen.

Wat zegt de wet?

In de wet (de zogenaamde cao nr. 38) staan een aantal gedragsregels die een werkgever (en een sollicitant) moeten naleven bij een selectieprocedure. Daarin wordt vermeld dat de werkgever alle inlichtingen betreffende de sollicitant vertrouwelijk moet behandelen.

Ook jij hebt als sollicitant trouwens op jouw beurt een vertrouwelijkheidsplicht. Meer bepaald mag je geen ruchtbaarheid geven aan de vertrouwelijke gegevens waarvan je kennis zou hebben gekregen naar aanleiding van de procedure van werving en selectie.

Wat kan je werkgever doen?

Komt je huidige werkgever toch te weten dat je elders aan het solliciteren bent, kan hij dat niet aangrijpen om je bijvoorbeeld te ontslaan om een dringende reden. Op dat vlak hoef je dus niets te vrezen.

Toch kan het wel eens van aard zijn om jouw relatie met je werkgever in het gedrang te brengen. Zo zou je werkgever bijvoorbeeld wel eens kunnen gaan twijfelen over je ’trouw’ voor het bedrijf wat meteen bijvoorbeeld een latere promotie in de weg zou kunnen staan.

Jan Roodhooft, advocaat