Waarom je als sollicitant maar beter voorzichtig bent met wat je op social media post

Als je ergens gaat solliciteren bestaat de kans dat de mogelijke werkgever je ‘googelt’ en nakijkt wat er over jou zoal te vinden is op social media. Maar is dit wel toegelaten? Kan je iets ondernemen als de werkgever op basis van wat hij vindt je niet aanwerft?

Heel wat mensen plaatsen allerlei ‘persoonlijke zaken’ op social media of geven daarbij commentaar op andere ‘posts’. Het hoeft niet te verbazen dat mogelijk werkgevers daarnaar gaan kijken om op die manier te weten met wie ze precies te maken zullen krijgen. Met welke spelregels moet je daarbij rekening houden?

Niet verboden

Het is voor een werkgever niet verboden om op zoek te gaan naar informatie die je over jezelf deelt via social media. Ook reacties op posts die je plaatst mag de werkgever perfect bekijken. Je kan je dan ook niet beroepen op je recht op privacy om dat te vermijden. Dat recht op privacy kan je nu eenmaal niet inroepen voor informatie waarvan je zelf besliste om ze vrij te geven en openbaar te maken via het internet.

Rekening mee houden?

Het valt ook niet uit te sluiten dat de werkgever rekening houdt met wat hij online over je terugvindt bij zijn beslissing om je al dan niet aan te werven. Zo kunnen posts waarbij je uitvoerig ingaat op je (overdreven) drankgebruik, beledigingen uit naar derden, racistische boodschappen verkondigt en dies meer er wel eens voor zorgen dat je uiteindelijk niet wordt aangeworven.

Er zijn grenzen

Toch zijn er grenzen aan het voorgaande. Meer bepaald mag de werkgever bij de selectie geen onderscheid maken op grond van persoonlijke elementen die geen verband houden met de functie of met de aard van de onderneming.

Hij mag je op basis van wat hij online over je terugvindt ook niet discrimineren. Stelt hij bijvoorbeeld via wat je post vast dat je homoseksueel bent dan kan hij zich daarop niet baseren om je niet aan te werven. Zo is discriminatie op basis van geslacht, ras, handicap, leeftijd, seksuele geaardheid, geloof of levensbeschouwing of vermogen niet toegelaten.

Jan Roodhooft, advocaat