Scoor met je vrije tijd op je cv

Je hobby op je cv zetten kan je vooruit helpen in je sollicitatie. Deze vijf hobby’s brengen je alvast een stapje dichter bij een uitnodiging voor de eerste gespreksronde. Van cultuurliefhebber tot leider bij de KLJ, je competenties en interesses spatten van je cv af.

Jeugdbeweging

Ga je al jaren mee op kamp als kookouder? Sta je als hoofdanimator op de speelpleinwerking? Of zet je je in als leiding/penningmeester voor de jeugdbeweging? Zeker vermelden, de lijst met vaardigheden die je kan aantonen is lang!

Competenties: leiding geven, engagement, verantwoordelijkheidsgevoel, groepsgevoel, sociaal

Vrienden van de musea

Heb je een museumpas in je achterzak? Ga je regelmatig naar de opera? Of plan je elke zomer een culturele verre reis? Lid van de leesclub? Je bent duidelijk een mens van de wereld en iemand die wil bijleren.

Competenties: leergierig, openstaan voor nieuwe culturen en ervaringen, brede interesses

Spaanse les

Volg je avondlessen? Van kooklessen, een cursus lassen tot lessen Russisch, vermeld ze zeker op je cv. Je toont dat je investeert in jezelf en graag bijleert.

Competenties: leergierig, ambitieus, uitdagingen aangaan, zelfontplooiing

Sportief talent

Lid van het zwemteam of coach van de bengels in de turnkring? Sportievelingen hebben een streepje voor bij het solliciteren. Ze investeren in hun club en werken hard om sportieve prestaties te verbeteren.

Competenties: werken in teamverband, discipline, doorbijten, competitieve geest

Creatieve duizendpoot

Of je nu acteert, schildert, muziek speelt of iets anders, wat creativiteit en een open geest zijn troeven die op de werkvloer niet misstaan.

Competenties: out of the box denken, creatief brein, brainstormen

Nog enkele tips:

  • Som niet te veel hobby’s op, dat kan overweldigend zijn ten opzichte van je werkervaring en diploma’s.
  • Doe je iets origineel zoals bergbeklimmen of ben je Europees kampioen hondenbehendigheid? Zeker vermelden, zo springt je cv eruit.
  • Kijk altijd of je hobby enige relevantie heeft voor de job waarvoor je solliciteert.
  • Vermijd hobby’s die wat kunnen afschrikken, zoals slangen houden of pokeren.
  • Wees specifiek. Een te algemene oplijsting als ‘Reizen, lezen, koken’ werkt niet. Vertel dat je lessen Argentijns koken volgt en geïnteresseerd bent in Russische klassiekers, bijvoorbeeld.
  • Lieg niet. Vermijd bovenstaande tip als je nog geen ei kan bakken en niet weet wie Dostojevski(*) is.

Veel succes!

Eveline Janssens

(*) Fjodor Dostojevski, bekend Russisch auteur uit de 19de eeuw, schrijver van onder ander ‘Misdaad en Straf’ en ‘De gebroeders Karamazov’.