Waarom zou je wel/niet deeltijds werken?

De tijd dat een voltijdse baan de status van een heilige koe had, is voorbij. Overweeg je zelf om deeltijds te werken, hou dan zeker rekening met volgende voor- én nadelen.

Als we trendwatchers en economen mogen geloven zullen twintigers en dertigers veel langere loopbanen tegemoet gaan dan hun ouders. Dat betekent ook dat onze manier van werken moet veranderen. Die moet flexibeler zijn, met meer mogelijkheden om er af en toe uit te stappen. Ook deeltijds werken is dan een optie. Waarom zou je het wel/niet doen?

3 voordelen

  • Eigen timemanagement

Parttimers hebben meer de handen vrij om hun eigen timemanagement in handen te nemen. Wie zelf baas is over hoe hij privé en werk combineert, zal vaak minder stress en druk ervaren.

  • Gezonder leven

Amerikaans onderzoek toont aan dat deeltijds werk goed is voor de gezondheid en het gezinsleven. Parttimers kampen minder met symptomen van depressie dan lotgenoten die fulltime thuisblijven of die voltijds werken.

  • Nieuwe projecten

Wie parttime werkt, houdt de handen vrij om andere talenten en capaciteiten te ontwikkelen. Voor starters met ambitie om te ondernemen, is dit vaak de weg naar een eigen zaak.

3 nadelen

  • Minder pensioen

Wie vrijwillig deeltijds werkt, voelt dit aan zijn pensioen. De sociale zekerheid telt alle uren die je werkte op en kijkt met hoeveel voltijdse dagen dit overeenkomt. Op basis daarvan berekent ze je pensioenrechten. Minder werken betekent dus minder pensioen.

  • Minder vakantie

Als parttimer krijg je maar een deel van de 20 dagen betaald verlof die je collega’s met een fulltime contract genieten.

  • Moeilijker doorgroeien

Promotie is niet evident als je deeltijds werkt. Toch tekent zich ook hier stilaan een evolutie af richting meer deeltijdsen in een topfunctie.

Kari Van Hoorick