Fietsen naar het werk: wat brengt het op?

Nu en dan met de fiets naar het werk? Weet dan dat je er een aardige cent mee kunt verdienen. Hoe zit de regeling precies in elkaar?

Wie heeft er recht op?

Eerst en vooral, een fietsvergoeding is geen recht, maar een gunst. Een werkgever kan met andere woorden zelf beslissen of hij jou een je collega’s een fietsvergoeding geeft.

Alleen als de fietsvergoeding opgenomen is in de collectieve arbeidsovereenkomst is de werkgever wettelijk verplicht om je een fietsvergoeding te betalen.

Wil je baas je een extraatje geven voor je fietsritjes van en naar het werk, dan zal hij je wellicht een verklaring op erewoord laten onderteken. Hij zal je ook vragen om bij te houden wanneer je precies met de fiets komt.

Hoeveel krijg je?

Je werkgever mag in overleg met jou zelf bepalen hoeveel fietsvergoeding hij je toekent. Maar tenzij het om een milieu- of sportfanaat gaat, moet je er wellicht niet op rekenen om meer te krijgen dan 0,22 euro per afgelegde kilometer. Dat is namelijk het bedrag dat belastingvrij is (aanslagjaar 2014, inkomsten 2013). En dat lijkt misschien niet zoveel, maar het kan je toch een aardig extraatje opleveren.

  • Voorbeeld: Als je op 10 kilometer van je werk woont, dan leg je dagelijks 20 kilometer af, goed voor 4,4 euro. Na twintig werkdagen heb je dan toch 88 euro bij elkaar gefietst. En op jaarbasis is dat na 210 werkdagen 924 euro, waarop je geen belastingen of sociale lasten moet betalen. En dat is toch mooi meegenomen. Voor een dergelijke korte afstand, zou je dus eigenlijk gek moeten zijn om de auto te nemen.

Het kan ook dat je een stuk verder woont en bijvoorbeeld de trein of de bus neemt tot op een bepaalde plaats. Ook als je dan de rest van de afstand met de fiets aflegt in plaats van bijvoorbeeld met een busje van de werkgever, kan je een fietsvergoeding krijgen.

Hoe zit het met de belastingen?

Fietsvergoedingen zijn maar belastingvrij voor zover ze niet hoger liggen dan 0,22 euro per kilometer.

  • Voorbeeld: Betaalt je werkgever je bijvoorbeeld 1,50 euro per kilometer, dan wordt het surplus van 1,28 euro per kilometer wel onderworpen aan belastingen. Een forfaitaire maandelijkse vergoeding komt ook niet in aanmerking voor de vrijstellingsregeling.

Naast de belastingvrije fietsvergoeding van 0,22 euro per kilometer, kan je werkgever je ook belastingvrij een bedrijfsfiets ter beschikking stellen. De fiscus beschouwt deze niet als een belastbaar voordeel, op voorwaarde dat je een attest van de werkgever voorlegt dat je met de fiets naar het werk komt. Dat is dus gezond voor jezelf, voor het milieu en voor je portemonnee.

Geert Degrande