7 supertips om je zenuwen de baas te blijven tijdens een sollicitatiegesprek

Met gierende zenuwen op weg naar je volgende sollicitatiegesprek? Dat is helemaal niet nodig. Met deze supertips word je gelijk Mr./Ms. Cool bij je volgende jobinterview.

Plan praktisch

De avond voor je sollicitatiegesprek leg je netjes je outfit klaar, zoek je de weg naar de plaats van gebeuren en bereken je via bijvoorbeeld Google Maps hoeveel tijd je nodig hebt om er te raken. Test voorafgaand best even je reisroute uit. Klinkt gek, maar de dag zelf van je sollicitatiegesprek zal je er blij om zijn. Moet je specifieke documenten (portfolio…) mee hebben, schik die dan ergens waar je ze gewoon moet oppikken.

Voorzie marge

Moet je bijvoorbeeld om 14 uur op gesprek, zorg dan dat je uiterlijk om 13.45 uur ter plaatse bent. Zo ben je ruim op tijd en heb je nog even om te acclimatiseren in de lobby van het bedrijf. Dat kleine extraatje op het vlak van tijdsbesteding doet wonderen. In het beste geval kan je ook nog even wat bedrijfsmagazines doornemen die er op een rekje liggen. Kennis is macht, weet je wel.

Ready, set, go

Zorg dat je niet meer je wagen, motorfiets… moet tanken of nog achter een treinticket/treinuren moet lopen zoeken. Vanaf het moment dat je de deur uitgaat moet je in principe geen enkele zorg meer hebben. Zo kan je je optimaal concentreren op de kern van de zaak: je sollicitatiegesprek.

Relax

We hebben het al vaak gezegd, maar blijf rustig. Het is tenslotte maar een sollicitatiegesprek. Belangrijk, dat zeker. Maar van levensbelang? Dat nu ook weer niet. Uiteraard wil je die job heel graag in de wacht slepen. Wanneer je echter naast het net vist, bieden zich vast en zeker nog andere opportuniteiten aan.

Wees de beste versie van jezelf

Wees gewoon jezelf. Zenuwen komen doorgaans voort uit het feit dat je jezelf niet denkt te kunnen zijn en een rol gaat spelen. Wees authentiek, alleen zo zal je opvallen bij de rekruteerder.

Glimlach

Wanneer je lacht, ga je je als vanzelf meer ontspannen. Het is een lichamelijke reactie die je niet kan wegstoppen. Een lach op je gezicht maakt dat je er bovendien ook relaxter uitziet en zelfzekerder overkomt naar je toekomstige baas. Twee vliegen in één klap dus.

Maak je huiswerk

Zowat de belangrijkste tip. Zenuwachtigheid komt vaak voort uit het feit dat je denkt onvoldoende te weten over het bedrijf of omdat je schrik hebt dat je bepaalde vragen niet zou kunnen beantwoorden. Oefen dus op de standaardvragen die je doorgaans altijd krijgt voorgeschoteld op een sollicitatiegesprek. Bedenk daarnaast ook de dingen die je zeker zelf nog wil zeggen of vragen. Je zal zien dat je je meteen een stuk lekkerder in je vel voelt.

Pascal Dewulf