Bang om weer te gaan werken? Zo kom je er met het grootste gemak overheen

Loopt het werken in je thuiskantoor stilaan op zijn einde? Krijg je het Spaans benauwd bij de gedachte dat je binnenkort toch weer richting kantoor moet? Wij helpen je graag over jouw koudwatervrees heen.

Informeer je grondig

In je vertrouwde cocon ben je doorgaans veilig wanneer het op covid-19 aankomt. Nu je baas je binnenkort mogelijk toch weer op kantoor verwacht, breekt het zweet je uit. Je leven wagen om je baas een plezier te doen? Not. Thuiswerk blijft tot nader order aanbevolen bij alle niet-essentiële ondernemingen en voor alle medewerkers wiens functie zich ertoe leent. Behoor jij niet (langer) tot die groep? Dan is een eerste belangrijke stap dat je je grondig informeert over het (openbaar) vervoer van en naar het werk, de veiligheid op de werkvloer en hoe jij daaraan kan bijdragen, maar ook hoe je in het nieuwe normaal moet omgaan met je baas en collega’s.

Coronaveilig

Eerst en vooral: de praktische kant. Weet dat je baas in principe voorafgaand verplicht is om een risicoanalyse te doen, maar ook om in de nodige bescherming te voorzien zoals ontsmettende gels, mondmaskers, plexischermen, afstandsregels en dies meer. Ook dient hij (indien opportuun) maatregelen te treffen op het vlak van aangepaste werkkledij en/of beschermende kledij. Daarenboven moeten er sensibiliseringssessies worden georganiseerd en informatie (fiches, formulieren) beschikbaar zijn om het arbeidskader coronaveilig te maken. Kan dat niet, dan mag je in principe weigeren om weer aan de slag te gaan. Kortom, je zomaar terug naar kantoor roepen of aan het werk laten gaan zonder meer is geen optie.

Het nieuwe normaal

Anderzijds is er het menselijke aspect. Wat kan je doen? Praat (op afstand) met je baas en collega’s over je terugkeer naar werkvloer. Kom erachter hoe zij zich voelen en wat zij doen om hun terugkeer naar de werkplek voor te bereiden. Neem genoeg tijd voor jezelf. Vind uit wat voor jou persoonlijk belangrijk is om je veilig te voelen. Als er immers iets is waar je grijze massa een hekel aan heeft dan is dat het gebrek aan controle en onvoorspelbaarheid. Zorg dus voor de controle die jij nodig hebt om die onzekerheid uit de wereld te helpen. Schaam je bovendien niet omdat je met die gevoelens worstelt. Een maandenlange lockdown en restrictieve manier van leven heeft bij iedereen sporen nagelaten. Tracht je er stilaan overheen te zetten en weer je ritme te vinden in het nieuwe normaal. Belangrijk is dat je erover praat met andere mensen. Dat schept een band en vernieuwt het vertrouwen.

Pascal Dewulf