Dit kan je doen als je werkgever de coronamaatregelen niet naleeft

Je werkgever neemt het niet al te nauw met de coronamaatregelen die hij zou moeten respecteren binnen het bedrijf waardoor je risico op besmetting met het covid-19-virus stijgt. Wat kan je in dat geval doen? Bij wie kan je terecht?

Als je werkgever de coronamaatregelen (bv. de regels inzake social distancing, verplicht telewerk, de mondmaskerplicht, enzovoort) niet naleeft en je wil dat ergens aankaarten, dan kan je daarvoor op meerdere plaatsen terecht.

Je leidinggevende of werkgever

In eerste instantie probeer je best in overleg met je werkgever tot een oplossing te komen. Werk je in een klein bedrijf dan kan je je allicht in eerste instantie tot je werkgever zelf richten. Breng hem om de hoogte van je bezorgdheden en vraag hem om de nodige maatregelen alsnog te willen naleven. In een groter bedrijf kan je de situatie aankaarten bij jouw leidinggevende (die dan op zijn beurt bij zijn hiërarchisch overste kan aankloppen).

Syndicale delegatie

Helpt het voorgaande niet, dan kan je je opmerkingen bij de niet-naleving van de coronamaatregelen aankaarten bij de leden van het Comité preventie en bescherming op het werk (of als dat er niet is bij de syndicale delegatie in je bedrijf).

Preventieadviseur

Je kan als je werkgever zich niet houdt aan de maatregelen ook aankloppen bij de preventieadviseur van de interne en/of de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk.

Inspectie

Verder kan je ook terecht bij de bevoegde regionale directie van het Toezicht op het Welzijn op het Werk. Een formulier om een dergelijke melding te doen vind je terug op de website https://www.meldpuntsocialefraude.belgie.be/nl/index.html

Ten slotte zou je er ook eventueel aan kunnen denken om een klacht neer te leggen bij de politie.

Hou er rekening mee dat als je de zaak kenbaar maakt bij bijvoorbeeld de regionale directie van het Toezicht op het Welzijn op het Werk of de politie je werkgever aanzienlijke sancties (zoals boetes) riskeert.

Jan Roodhooft, advocaat