Mag je met teenslippers en blote benen naar het werk?

24/06/2019

Met de tropische temperaturen van de laatste dagen overweeg je om met een kort jurkje, een korte broek en/of teenslippers naar het werk te gaan. Is dat wel toegelaten? Met welke spelregels moet je rekening houden?

Om te vermijden dat je moet zitten 'puffen' op je werkplek zou je liever in een 'luchtige' outfit gaan werken. Maar kan je werkgever je een dresscode opleggen? En is, wanneer zo'n code niet bestaat, elke outfit toegelaten?

Een dresscode kan

Je werkgever kan in principe wel degelijk een dresscode opleggen die je op het werk moet respecteren. Zo kan deze bijvoorbeeld vragen dat je een uniform aandoet of er kunnen regels zijn over welke kleding je moet aandoen. Je werkgever kan bijvoorbeeld vragen dat je elke dag in maatpak komt werken, dat je een kleedje of jurk aandoet tot aan de knie, enzovoort. Bij het opleggen van zo'n dresscode mag je werkgever echter niet discrimineren. Hij moet bovendien een geoorloofd doel nastreven.

Er is niets voorzien

Als dergelijk dresscode niet bestaat, kies je in principe zelf met welke kledij je komt werken. Toch zijn er ook dan grenzen. Je moet er meer bepaald voor zorgen dat je kledij voldoende 'deftig' is en dat niemand er aanstoot aan kan nemen doordat de kledij bv. te weinig verhullend is. Afhankelijk van de functie die je uitoefent in het bedrijf kunnen er ook voorschriften bestaan op het vlak van de veiligheid. Zo kan je functie bijvoorbeeld vereisen dat je bepaalde veiligheidskledij draagt, zoals veiligheidsschoenen. Is dat het geval, dan kan je daar niet zomaar van afwijken.

Als je je niet aan de regels houdt

Als je werkgever je kledij niet 'gepast' vindt, kan hij daar een opmerking over maken. Ga je echt te ver, dan zou je wel eens een tuchtsanctie kunnen krijgen of eventueel zelfs (als je al een verwittiging kreeg) kunnen worden ontslagen om een dringende reden. Bovendien zou je werkgever je kledijkeuze wel eens in het achterhoofd kunnen houden bij de keuze wie promotie maakt en wie niet. Overdrijf dan ook niet en tracht niet te choqueren bij de keuze van de outfit waarmee je gaat werken.

Jan Roodhooft, advocaat

Deel met anderen