5 dingen die je moet weten over een carrière in de zorg

Kriebelt het om aan de slag te gaan in de zorg? Dan geven wij jou graag vijf weetjes mee voor een succesvolle carrière in de zorg.

Jij bent broodnodig

Vraag je je af of er plaats is voor jou in de zorg? Jazeker. Neem er gerust even de lijst met knelpuntberoepen 2021 van de VDAB bij. Dan zal je zien dat zorgwerkers nog steeds het lijstje aanvoeren. Verpleegkundigen, maar ook zorgkundigen, zijn broodnodig in een sector waar steeds meer handen nodig zijn. Voel jij je geroepen om voor je medemens te zorgen, dan is dat jouw kans om een droomjob te scoren. Opgelet, een job in de zorg is niet van de poes. Je moet elke dag het beste van jezelf geven binnen een job met veel verantwoordelijkheid en niet altijd in even makkelijke omstandigheden. Heb je een hart voor de zorg van je medemens, dan zit je echter gebeiteld.

Instromen is makkelijker dan ooit

Uiteraard zorgt de krapte in de zorgsector ervoor dat er tal van initiatieven lopen om de overgang naar een job in de zorgsector zo makkelijk als mogelijk te maken. Te veel om hier op te lijsten, maar een erg interessante is bijvoorbeeld het project #kiesvoordezorg. Dat laat toe om betaald om te scholen naar zorg- of verpleegkundige. Ook ben je via dat traject onmiddellijk in loondienst bij een werkgever uit de zorgsector. Daardoor worden je sociale rechten niet onderbroken indien je al elders aan de slag was. Heel wat mensen hebben dan ondertussen ook al gekozen voor een carrièreswitch naar de zorg of een tweede carrière in de zorg.

Het is een roeping

Werken in de zorg kies je niet omdat je een job wil. Je kiest ervoor omdat het een roeping is. Omdat je mensen op moeilijke(ere) momenten wil helpen, maar ook bijstaan in hun oude dag. Klinkt een beetje wollig, maar is het niet. Je kiest ervoor om mensen te helpen en daardoor mee te bouwen aan een betere wereld. Je zet je keihard in voor anderen. Daar kan niets mis mee zijn, toch?

Het is een veelzijdig beroep

In de zorg kan je alle kanten uit. Tuurlijk, je kan gaan voor de job van verpleegkundige. Even goed kan je echter kiezen voor een job als ambulant verzorger waarbij je bij zorgbehoevende mensen aan huis komt. Of wat gedacht van een zorgcentrum voor mensen met speciale zorgkenmerken? Of misschien een zorgcentrum voor mensen op leeftijd? Keuze te over. Er zijn vandaag zelf gespecialiseerde bureaus die zorgkundigen op projectbasis aanbieden bij ziekenhuizen of zorgcentra. Zo switch je regelmatig en hou je je job gevarieerd.

Werkzekerheid

De kans dat je in de zorg zonder job valt, is bijna nihil. De vraag naar zorgpersoneel wordt immers steeds groter. Je bent dan ook actief in een sector die zonder meer toekomstbestendig is en steeds meer helpende handen nodig heeft. Wanneer je van vastigheid houdt, zit je met een job in de zorg dan ook helemaal goed.

Pascal Dewulf