7 jobs in de zorg in functie van jouw diploma

03/06/2019

Wil je aan de slag in de zorg? Dan zijn dit alvast 7 jobs waarin je je helemaal zal kunnen uitleven.

1. Kinesitherapeut

Mensen (weer) helpen bewegen (revalidatie), dat is waar jij je als kinesitherapeut mee bezighoudt. In principe beschik je over een masterdiploma en heb je heel wat uitwegen. Een privépraktijk bijvoorbeeld, maar ook op vaste basis in ziekenhuizen of zorginstellingen. Of misschien reis je binnenkort wel mee met het nationale elftal?

2. Ergotherapeut

Mensen die door een tijdelijke of blijvende beperking het moeilijk hebben om dagelijkse handelingen uit te voeren (zoals bijvoorbeeld zich aankleden, koffiezetten of stofzuigen) bepaalde bewegingstechnieken aanleren en hen begeleiden, daar is het waar het jou als ergotherapeut om te doen is. Als ergotherapeut beschik je over een bachelordiploma.

3. Pedagoog

Met een master pedagogische wetenschappen kan je in de zorg heel wat kanten uit zoals in de jeugdzorg (bijvoorbeeld als opvoeder in een gesloten instelling) maar ook als animator in bejaardentehuizen of in welzijnswerk. Met dat laatste begeleid je mensen bijvoorbeeld om weer op een rationale manier met hun huishoudbudget om te gaan.

4. Verpleegkundige

Een bachelordiploma is de basis. Je kan aan de slag als algemeen verpleegkundige in een ziekenhuis, maar ook bijvoorbeeld gespecialiseerd in thuisverpleegkunde, op spoed, in de operatiezaal, in de geestelijke gezondheidszorg,...

5. Laborant

Uiteraard worden in een ziekenhuis of in een labo voortdurend analyses uitgevoerd op een brede waaier aan stalen of monsters: bloed, huidweefsel, organen en dies meer. Zie je dit helemaal zitten dan moet je gaan voor een bachelor biomedische laboratoriumtechnologie of chemie.

6. Vroedvrouw

Nieuw leven geven, is toch mooiste wat er is? Indien je hier bevestigend op antwoordt, dan is de job van vroedvrouw voor jou weggelegd. Welk diploma heb je nodig? Een bachelor vroedkunde.

7. Kies zelf

Heb je een opleiding die totaal niet aanleunt bij de zorg, maar wil je het er toch op wagen? Dan kan je nog altijd gaan voor een opleiding polyvalent verzorgende in het volwassenenonderwijs. Vervolgens kan je dan aan de slag als onder andere gezinshulp of zorgkundige.

Pascal Dewulf

Deel met anderen