7 jobs met veel personeelsverloop

05/02/2020

Er zijn jobs met weinig personeelsverloop, maar er zijn ook jobs waar medewerkers vaker lijken te switchen. Wij sommen voor jou graag zeven jobs op waar men frequenter beweegt richting nieuwe professionele horizonten.

Zorgsector

Het verloop in de zorgsector is hoger dan in andere sectoren. De redenen daarvoor zijn vaak werkdruk of een salaris dat niet altijd in verhouding staat tot de geleverde prestaties. Ook druk van bovenaf en zorgbehoevenden die steeds mondiger en kritischer worden, spelen mee. Toch blijft het een aantrekkelijke sector want jaarlijks stromen er heel wat nieuwe krachten in. Gelukkig maar.

Horeca

Met stip op 1 is de horeca ook vandaag nog een sector met erg veel personeelsverloop. De reden daarvoor is niet altijd dat mensen, actief in die sector, per se jobhoppers zijn. Mogelijk ligt het erg grote aanbod aan vacatures in de horeca mee aan de oorzaak dat er vaker personeel komt en gaat.

Adviesverlening

De slimme jongens en meisjes uit de sector van adviesverlening zijn vaak niet voor één gat te vangen. Het is dan ook een typische sector waar achter iedere hoek of kant steevast een nog aantrekkelijker aanbod lonkt en waar headhunters het mooie weer maken. Zij kapen met de regelmaat van de klok mensen weg bij gerenommeerde consultancybedrijven om hen dan weer bij andere bedrijven te droppen.

Schoonmaak- en onderhoud

Was te verwachten. Niet zelden ondankbare jobs met geringe afwisseling en weinig of geen uitzicht op carrièreperspectieven. Toch zijn er mensen die het blijven doen omdat het voor hen een roeping is.

Uitzendsector

Het lijkt een beetje de aard van het beestje. Toch hoeft het dat niet te zijn. Ook de uitzendsector kan stabiliteit bieden (langlopende contracten) voor diegenen die dat wensen. Toch lijkt het dat er in uitzendwerk behoorlijk wat mensen zijn die van afwisseling houden en daarom graag van job veranderen. Daar is niets mis mee. Voordeel in deze sector is dat je zelf bepaalt of je gaat voor een kortlopende dan wel langlopende opdracht.

Journalistiek

Jawel, ook in de sector van de schrijvende- of audiovisuele pers is er veel va-et-vient. De arbeidsmarkt voor journalisten heeft sowieso altijd behoorlijk wat verloop gekend. Er zijn dan ook maar zelden journalisten die hun werk tot aan hun pensioen blijven doen. Dat is niet altijd bewust. Vaak komen ze in hun carrière interessante mensen (en dus ook jobopportuniteiten) tegen waardoor ze switchen naar andere sectoren. Geloof het of niet, maar journalistiek is best een intense job met onregelmatige uren, weinig structuur en steevast met strakke deadlines. You love it or you hate it. Er is geen tussenweg.

Retail en (groot)distributie

Kruideniers, supermarkten en winkels zijn niet meteen de plekken met de meeste vastigheid. Vaak zien medewerkers het als een mogelijkheid om een extra centje te verdienen of als een springplank naar nieuwe opportuniteiten. Zelden blijven mensen dan ook een volledige carrière in de sector.

Pascal Dewulf

Deel met anderen