Jobwissel in coronatijden: ja of neen?

Van job wisselen in coronatijden: slim of niet? Dat hangt er zoal vanaf.

Laten we de vraag even anders bekijken. Van job wisselen in coronatijden: waarom niet eigenlijk? Normaliter heb je tijdens het voorbije jaar immers veel meer tijd gehad om na te denken over de dingen, ook je professionele toekomst. Ben je tot een duidelijke conclusie gekomen, aarzel dan niet. Je moet de richting volgen die jij wil, ook al haalt die richting je mogelijk uit een comfortzone waarin je jarenlang hebt vertoefd.

Stevige dip

Weet echter dat je niet het makkelijkste moment kiest. De arbeidsmarkt zit momenteel immers in een stevige dip. Toch is het een uitgelezen moment om het erop te wagen. Terwijl iedereen op de rem gaat staan, kan jij misschien wat gas bij geven. Je zou versteld kunnen staan van het resultaat. Toch mag je daarbij de realiteit niet uit het oog verliezen.

Uit onderzoek van hr-dienstenbedrijf Acerta blijkt immers dat er sinds de eerste lockdown (in maart van dit jaar) meer dan 40% minder nieuwe contracten voor onbepaalde duur werden afgesloten dan dezelfde periode in het jaar ervoor. Ach ja, misschien wil je wel helemaal geen vast contract.

Bijzonder gesternte

Zie jij daarom de job van je dromen voorbijkomen, dan moet je toch niet aarzelen. Weet echter ook dat je onder een bijzonder gesternte zal starten in je nieuwe job. Je zal in principe vanop afstand het onboardingproces meemaken, vanop afstand je nieuwe collega’s ontmoeten en vanop afstand alle nieuwe kneepjes van het vak moeten leren. Een behoorlijke uitdaging. Maar goed, je wil niet van job veranderen om geen (nieuwe) uitdaging(en) te hebben, toch ?

Veranderen is een gewoonte

Ben je er echt klaar voor? Dan rest er maar één ding: jezelf smijten. Je professionele leven is sowieso een boeiend avontuur waarin, zeker op de toekomstige arbeidsmarkt, alles voortdurend zal veranderen. Veranderen is trouwens ook een gewoonte. Doe je het vaak, dan wordt het een routine waarmee je weldoordacht kan omgaan. En dat is ook weer een extra kwaliteit op je cv. Succes ermee!

Pascal Dewulf