Mag je elders aan de slag wanneer je technisch (of economisch) werkloos bent?

Ben jij ook een van die mensen die vandaag technisch werkloos is door de coronalockdown? Misschien vraag je je dan wel af of je ondertussen niet elders aan de slag kan.

Eerst en vooral: ben je tijdelijk (technisch of economisch) werkloos en is dat rechtstreeks te wijten aan de coronalockdown, dan is dat in principe overmacht. Met enige nuance wel te verstaan.

Elk geval apart

Wat kan er dan allemaal onder die overmacht vallen? Het feit dat je angst hebt om te gaan werken uit schrik om besmet te worden met het coronavirus, valt bijvoorbeeld niet onder overmacht. Een evidente oorzaak is dan weer wel wanneer je normaliter aan de slag bent in een van de bedrijven die door de coronapandemie de deuren tijdig moeten sluiten. Ook wanneer je in een bedrijf werkt dat actief blijft, maar door de aard van de activiteit telewerken niet mogelijk is of de coronaveiligheidsmaatregelen (zoals social distancing) niet kunnen of worden nageleefd, ben je in een situatie van overmacht. Ben je normalerwijs aan de slag in de culturele sector (optredens, concerten,..), in een sportvereniging (voetbalclub,…) of een andere niet-essentiële onderneming waarvan de overheid heeft beslist om de activiteiten uit veiligheidsoverwegingen tijdelijk te staken? Dan val je uiteraard ook onder die tijdelijke werkloosheid door overmacht.

Niet cumuleerbaar

De hamvraag: indien je in een van bovenstaande gevallen verkeert, kan je dan ondertussen elders aan de slag? Ja en neen. Je kan weliswaar bij een andere werkgever aan de slag, bijvoorbeeld als uitzendkracht of flexi-jobber gedurende jouw tijdelijke werkloosheid door overmacht. De inkomsten van die tewerkstelling kunnen echter niet worden gecumuleerd met een werkloosheidsuitkering. Indien je geniet van een uitkering dan moet je deze tewerkstelling zo snel als mogelijk meedelen aan jouw uitbetalingsinstelling, zodat er niet ten onrechte uitkeringen worden betaald. Indien nodig, zal een terugvordering gebeuren van de te veel uitbetaalde uitkeringen.

Pascal Dewulf

Bron: RVA