Sollicitatietips in tijden van corona

Nu heel wat sollicitatiegesprekken stil liggen, is dit het ideale moment om je sollicitatietijd anders – maar zeker ook nuttig – te besteden. Met deze zeven alternatieven blijf je bezig en kom je er tijdens je volgende sollicitatie nog beter uit.

1. Zet je cv op punt

Heeft je cv een update nodig? Dan is het nu het moment om hem eens onder handen te nemen. Misschien heb je de afgelopen jaren bijkomende ervaring opgedaan of een extra cursus gevolgd. Zijn er kwaliteiten van jezelf die je ontdekt hebt en relevant zijn in het werkleven? Voeg die dan zeker ook toe en denk na hoe je deze ook mondeling kunt toelichten.

2. Maak een video-cv

Ben je mondig? Ga dan voor een video-cv waarin je duidelijk uitlegt wie je bent, welke ervaring je reeds opgedaan hebt en wat je kwaliteiten zijn. Let bij je opname zeker ook op je achtergrond, lichtinval, klank, …

3. Bereid je voor op sollicitatievragen

Tijdens sollicitatiegesprekken komen heel wat vragen vaak terug. Hier kun je je perfect op voorbereiden. Op de website van de VDAB vind je enkele veel voorkomende sollicitatievragen mét uitleg hoe je er best op antwoordt.

4. Doe ervaring op

Het lijkt een moeilijke periode om ervaring op te doen, maar dit is niet zo. Ben je kok, dan kun je nu misschien in een woonzorgcentrum terecht om te koken als vrijwilliger. Ook winkelbediendes en zorgkundigen kunnen nu zeker aan de slag waar mensen uitgevallen zijn door het virus. Misschien kan je ervaring opdoen met een heftruck in een (voedings)magazijn? Als je ergens inspringt (al dan niet vrijwillig), dan toont dit engagement en flexibiliteit. Dit kan zeker aangehaald worden als een positief punt tijdens latere sollicitatiegesprekken.

5. Volg een online cursus

Wil je je competenties bijschaven, dan is dit nu het ideale moment om een cursus te volgen. Je vindt een ruim aanbod opleidingen online, zoals talen, administratie, grafische vormgeving, management, … Ga ook eens op zoek naar webinars. Op die manier kun je snel en duidelijk je competenties aanscherpen.

6. Netwerk online

Ben je nog niet zo vertrouwd met LinkedIn of ligt je activiteit er al een tijdje stil? Nu is het moment om actief te gaan netwerken. Ga voor nieuwe contacten, deel interessante artikels, …

7. Spontane sollicitaties

Ga op zoek naar bedrijven die bij jou passen. Lees wat over de bedrijfspolitiek en de visie, zoek wat persartikels waarin het bedrijf aan bod kwam en krijg zo een goed beeld van je eventuele toekomstige werkgever. Stuur spontane sollicitaties uit en maak een sollicitatiebrief die duidelijk aangeeft waarom je bij dit bedrijf of deze organisatie wil werken. Je kunt ook vermelden dat je online beschikbaar bent voor een eerste kennismaking.

(Mieke Vercruijsse)