Solliciteren in tijden van covid-19: 7 dingen die jou alvast een voorsprong geven

Het lijkt wel of de wereld is stilgevallen sinds de uitbraak van covid-19. Dat betekent echter niet dat je ook carrièregewijs moet stilvallen. Deze 7 tips zorgen er alvast voor dat je een flitsende (door)start maakt wanneer de wereld zich weer op gang trekt.

Zeg op stapel staande sollicitatiegesprekken niet af

Had je sollicitatiegesprekken gepland die plots midden in de coronacrisis blijken te vallen? Neem dan even contact op met het bedrijf en vraag hen om de sollicitatie vooralsnog te doen via een videocall. Dat kan via Skype, Messenger, WhatsApp, Zoom of dergelijke. Wanneer je wacht, loop je immers het risico dat de werkgever niet langer is geïnteresseerd of dat er plots een sterke concurrent opduikt die nog interessanter blijkt dan jij. Door te blijven solliciteren, geef je bovendien aan dat je je niet snel uit je lood laat slaan en beschikt over doorzettingsvermogen.

Solliciteer voor covid-19-gerelateerde jobs

In coronatijden moet je niet per se in bijvoorbeeld het operatiekwartier actief zijn. Er is ook enorm veel behoefte aan ondersteunende jobs. Wanneer je daarop inpikt, kan het goed zijn dat je niet alleen razendsnel aan de bak komt maar ook na de coronacrisis een fantastische baan voor jezelf hebt versierd.

Geef je cv een fikse update

Geen betere tijd dan coronatijd om je cv in alle rust bij te spijkeren. Lijst even op wat je ondertussen nog allemaal hebt verwezenlijkt, welke extra opleidingen of projecten je hebt afgerond en dies meer. Update vervolgens je cv en check ook of de lay-out en stijl nog actueel zijn. Twijfel je? Zoek dan iemand in je omgeving die is gespecialiseerd in de materie en die je cv snel onder de loep kan nemen: een communicatie-expert, een loopbaancoach, enzovoort.

Maak een video-cv

In het algemeen gesproken heb je nu toch wat meer tijd dan anders, toch? Waarom eens geen leuk video-cv (hou het op maximum 2 minuten) in mekaar zetten en op LinkedIn posten? Werkgevers zijn er gek van. Ze krijgen snel een eerste indruk van je ervaring maar ook hoe je je uitdrukt en hoe je voor de dag komt. In zijn meest eenvoudige vorm ziet een video-cv er zo uit: jij voor een neutrale muur in pak of leuke outfit, videocamera op statief en een kort script over wat je zeker allemaal wil vertellen. Succes gegarandeerd.

Oefening baart kunst

Al die lastige (standaard)vragen even inoefenen voor de spiegel en daarbij letten op wat je zegt en hoe je het zegt. Het geeft je een pak meer zelfvertrouwen wanneer het zo ver is voor het echte sollicitatiegesprek.

Laat je zien

Loop vooral niet de straat op nu. Elke niet-essentiële verplaatsing is immers nog steeds uit den boze op dit moment. Laat je echter zien op LinkedIn. Kijk naar je concullega’s op hét professionele netwerk bij uitstek. Valt het je op dat ook zij nu een stuk actiever zijn dan anders? Dat heeft zo zijn redenen. Spring mee op die carrousel.

Schaaf jezelf professioneel bij

Vakkennis, communicatievaardigheden, presentatietechnieken. Dit is hét moment om de beste professionele versie van jezelf te creëren. Zo kan jij als regelrechte witte raaf binnenkort op de arbeidsmarkt neerdalen.

Pascal Dewulf