Mag je afwezig zijn op het werk om je coronavaccin te krijgen?

In de loop van de volgende maanden krijg je allicht een dag en tijdslot waarop je je kan laten vaccineren tegen het coronavirus. Maar mag je -als dat tijdslot tijdens je werkuren valt- wel afwezig zijn op de werkvloer? En word je voor die uren dan ook betaald?

In de zogenaamde Nationale Arbeidsraad werd tussen de vakbonden en de werkgeversorganisaties pas een akkoord bereikt over wat je rechten zijn als werknemer als je je moet laten vaccineren tijdens de werkuren. Deze regeling geldt tot eind dit jaar en kan worden verlengd tot 1 juli volgend jaar.

Afwezig zijn mag

De regeling houdt in zijn essentie in dat je wel degelijk afwezig mag blijven op het werk op de datum die voor je vaccinatie is voorzien. Je verliest voor de uren dat je afwezig bent ook geen loon. Je werkgever zal je voor die uren afwezigheid dus gewoon moeten doorbetalen.

Toch mag je geen ganse dag afwezig blijven op het werk. Je mag enkel afwezig zijn voor de tijd die nodig is om naar het vaccinatiecentrum te gaan, daar je vaccin te krijgen en terug te komen.

Bewijzen

Je zal wel aan je werkgever moeten kunnen aantonen wanneer je op het vaccinatiecentrum zal moeten zijn. Dit bewijs kan je leveren door aan je werkgever de vaccinatie-uitnodiging en de bevestiging van de afspraak te laten zien.

Je werkgever moet voorzichtig omgaan met die bewijzen om te vermijden dat je privacy in het gedrang komt. Hij mag ook niet bijhouden wie van zijn werknemers gevaccineerd is en wie niet. Je werkgever mag ook geen druk uitoefenen om je vaccinatie buiten de werkuren te laten toedienen.

Vaccinatie buiten de werkuren?

Krijg je een oproeping om gevaccineerd te worden buiten de werkuren (bijvoorbeeld in de weekends, na de werkuren) dan kan je geen ‘compensatie’ vragen op het werk. Je kan dus niet vragen dat je op een andere dag eenzelfde aantal uren betaald afwezig mag zijn als je collega die wel tijdens de werkuren werd gevaccineerd. Hetzelfde geldt trouwens als je deeltijds werkt en je de vaccinatie krijgt tijdens een dag dat je niet moest werken.

Jan Roodhooft, advocaat