Verlof bij bijzondere omstandigheden in het onderwijs

Als leerkracht heb je veel vakantie, maar ben je ook gebonden aan de vastgelegde vakantieperiodes. Een dagje verlof opnemen voor een ziek kind, wettelijke verplichtingen of andere bijzonder gebeurtenissen, kan dat?

Ja, dat kan. Het onderwijs voorziet hiervoor twee soorten verloven: het omstandigheidsverlof en het verlof wegens overmacht.

Het eerste, het omstandigheidsverlof , krijg je naar aanleiding van een gebeurtenis (huwelijk, overlijden, samenwonen,…) van het personeelslid of aanverwanten of voor het vervullen van staatsburgerlijke plichten.

Zo kan je 4 dagen verlof krijgen voor je eigen huwelijk, 2 voor het huwelijk van je kind en 1 op de dag van het huwelijk voor een bloed- of aanverwant in de eerste graad. Voor het ondertekenen van een verklaring van wettelijk samenwonen krijg je als personeelslid 1 dag verlof. Voor een overlijden kan je 4 dagen verlof opnemen voor een partner of bloed- of aanverwant in de eerste graad en 1 dag voor een bloed- of aanverwant in de tweede graad.

Bloedverwanten in de eerste graad zijn ouders, schoonouders, kinderen en schoonkinderen. Onder bloedverwant in de tweede graad verstaat men grootouders, schoongrootouders, kleinkinderen en hun echtgenoten, zussen, broers en schoonzussen of -broers.

Onder het vervullen van staatsburgerlijke plichten valt onder andere het bijwonen van familieraden (1 dag), het bijzitten bij verkiezingen (duur van de verplichting), de oproeping als getuige voor een rechtscollege (duur van de verplichting) of als jury bij het hof van assisen (duur van de zitting).

Het tweede verlofstelsel is het verlof wegens overmacht. Voor personen die samen met jou onder één dak wonen en die ziek zijn of een ongeval hebben, kan je verlof krijgen. Je kan dit voor maximum 4 werkdagen per burgerlijk jaar aanvragen en hebt steeds een medisch attest nodig. Naast het thuis aanwezig zijn bij een zieke, kan je dit verlof ook aanvragen voor ziekenvervoer of een verblijf in het ziekenhuis.

De verlofdagen wegens overmacht en het omstandigheidsverlof zijn cumuleerbaar.

Meer info op: www.ond.vlaanderen.be

Eveline Janssens

Vind een job in de buurt van