Is een knelpuntberoep iets voor jou?

23/11/2020

In het VDAB MagEzine zegt professor arbeidseconomie Stijn Baert dat hij verwacht dat werkzoekenden het na de coronacrisis moeilijk krijgen op de arbeidsmarkt. Een uitzondering maakt hij voor mensen die in een knelpuntberoep aan de slag willen.

Knelpuntberoepen worden moeilijk ingevuld omdat er niet voldoende werkzoekenden zijn die voor de jobs solliciteren of omdat ze niet over de nodige vaardigheden beschikken om meteen de vacatures in te vullen. Ook al ben je dus als werkzoekende heel flexibel en bereid om die jobs in te vullen, ze moeten je ook liggen.

VDAB ontwikkelde recent twee online toepassingen die mensen toelaten om uit te zoeken welke beroepen het beste bij hen passen en welke opleiding ze eventueel kunnen volgen om aan de eisen van de arbeidsmarkt te voldoen.

Oriënt

Oriënt helpt iemand ontdekken welke beroepen bij hem of haar passen op basis van interesses. Deze tool gebruikt artificiële intelligentie om de relatie tussen vragen en beroepen te leren. Vanuit je algemene interesses, werk je via gerichte vragen toe naar je specifieke wensen en mogelijkheden om een job uit te voeren. Het resultaat zijn concrete suggesties voor beroepen.

Jobbereik

De tool Jobbereik toont alle beroepen waarvoor iemand zijn of haar competenties kan inzetten: de jobs die op dit moment binnen bereik liggen. Tegelijk geeft Jobbereik suggesties voor beroepen die realistisch zijn als je je competenties bijschaaft door bijvoorbeeld een opleiding te volgen. Die vergelijking gebeurt ook op basis van artificiële intelligentie. Op basis van je werkervaring, hoe beperkt die soms ook is, maak je een profiel op van je mogelijkheden. Jobbereik vergelijkt jouw vaardigheden met de belangrijkste competenties uit alle vacatures in de vacaturedatabank van VDAB. Zo krijg je een beter inzicht van je mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

Met deze twee toepassingen kun je voor jezelf op zoek naar de kansen die je hebt om knelpuntvacatures in te vullen en je mobiliteit op de arbeidsmarkt te verhogen. Want wie met een duidelijk plan aan zijn zoektocht naar een baan begint, heeft heel zeker een stapje voor op de concurrentie.

Info: www.vdab.be

Deel met anderen