Kan je een voorschot op je loon vragen?

Je krijgt een afrekening van je energieleverancier en kan deze niet betalen. Kan je dan vragen dat je werkgever je een voorschot op je loon betaalt? Kan je ook vragen dat je werkgever je een lening geeft?

De energieprijzen rijzen sinds enige tijd de pan uit. Veel mensen kijken dan ook met een bang hart uit naar het moment dat ze hun afrekening krijgen. Maar kan je bij je werkgever aankloppen als je de rekening niet kan betalen om een voorschot op je loon te krijgen?

Vragen kan, verplichten niet

Je kan wel degelijk aan je werkgever vragen om een voorschot op je loon te krijgen. Weet dat je werkgever echter niet verplicht is om op je vraag in te gaan. Weigert je werkgever je een voorschot te betalen dan kan je daar niets tegen beginnen.

Gaat je werkgever wel akkoord, weet dan dat hij het voorschot in mindering zal brengen op de volgende betaling(en) van je loon. Krijg je een voorschot toegekend dan zal je later op de maand minder loon krijgen zodat je op dat moment weer riskeert in financiële problemen te komen.

Lening

Je zou ook nog een stap verder kunnen gaan en aan je werkgever kunnen vragen dat hij je een bepaald bedrag leent. Ook hier kan je dat niet afdwingen en is je werkgever vrij om al dan niet op je vraag in te gaan.

Is je werkgever akkoord om je een lening te geven dan kan hij vragen dat je daarop een intrest betaalt. Je werkgever zal je allicht bovendien vragen om een schriftelijke overeenkomst te ondertekenen. Hierin kan onder andere staan wanneer je het geleende bedrag moet terugbetalen.

Inhouden op je loon?

Geeft je werkgever je een lening en betaal je die niet spontaan terug, dan kan hij het bedrag dat je moet betalen inhouden op je loon. Je werkgever mag dan maximaal 1/5 van je nettoloon inhouden. Hij kan deze inhouding ook doen zonder dat je je toestemming daarvoor geeft. Iets anders is het als je uit dienst treedt. In dat geval kan je werkgever wel degelijk meer inhouden van je loon.

Jan Roodhooft, advocaat