Kolven op het werk: zo werkt het en zo lukt het

Blij dat je weer aan het werk bent? Een warme kop thee kan drinken en een volwassen gesprek mag voeren? Goed zo, laat ons van kolven op het werk ook een succesverhaal maken. Hoe maak jij van je kolfmoment een fijn (en productief) momentje?

Wat zijn je rechten?

Je hebt als werknemer recht op borstvoedingspauzes. Je kan dan afkolven of je baby voeden. Werk je vier uur, dan heb je recht op 30 minuten pauze. Werk je zeven en een half uur, dan mag je een uur of twee keer een half uur pauzeren om af te kolven.

Je ontvangt voor de pauzes een uitkering (ongeveer 80% van je loon voor die tijdsspanne) via het ziekenfonds. Je kan tot negen maanden na de bevalling borstvoedingspauzes inlassen. Heeft je baby allergieën of dien je om andere medische redenen (een premature baby bijvoorbeeld) langer te kolven, bespreek dat dan met je werkgever. Die periode kan dan verlengd worden.

En je plichten?

Je geeft twee maanden vooraf door dat je borstvoedingspauzes zal opnemen. Maandelijks lever je een medisch attest of een bewijs van Kind & Gezin in waaruit blijkt dat je borstvoeding geeft.

Wat voorziet je werkgever?

Je werkgever voorziet een aangename en rustige ruimte, die van binnenuit afsluitbaar is en waar collega’s geen inkijk hebben. Het moet geventileerd kunnen worden en er is verwarming aanwezig. Verder is er warm en koud water, een koelkast en een aangename stoel voorhanden. Is het EHBO-lokaal geschikt, dan kan het ook dienst doen als borstvoedingslokaal.

Tips?

Oefen al enkele weken voor je weer begint te werken op het kolven en de baby voeden met een fles afgekolfde melk. Zo schiet je op de eerste werkdag niet in de stress als het kolven niet lukt.

Zorg voor een goed (elektrisch) kolftoestel. Dat kan je huren via je ziekenfonds of zelf aankopen.

Neem je tijd en zorg voor rust in je hoofd. Kom je net uit een drukke meeting, gun jezelf de tijd om adem te halen en het werk achter je te laten.

Bekijk eventueel enkele foto’s of video’s van je baby om de productie op gang te brengen.

Let op dat je de afgekolfde melk correct en koel bewaart, zowel op het werk als onderweg naar huis.

Voorzie elk flesje/zakje melk van een sticker met de datum van de kolfsessie. Vries je het in, dan kan je de houdbaarheid in het oog houden.

Bron: mensura.be

Eveline Janssens