Wat als je elektrische fiets gestolen wordt aan het werk…

Je kocht enkele maanden geleden een elektrische fiets waarmee je ook naar het werk rijdt. Maar wat gebeurt er als je fiets gestolen of beschadigd wordt als die aan het bedrijf van je werkgever staat of als je op bezoek gaat bij een klant? Kan je je werkgever daarvoor aansprakelijk stellen?

De regel

In principe is je werkgever niet aansprakelijk voor een diefstal of beschadiging van je privéspullen en dat zelfs niet als de feiten gebeuren op een moment dat je bij je werkgever aan de slag bent. Dat betekent dan ook dat je in de regel niet kan vragen dat je werkgever je een vergoeding betaalt als je elektrische fiets tijdens de werkuren beschadigd of gestolen wordt.

Uitzondering

Op die regel bestaat een uitzondering als je kan argumenteren dat je werkgever je elektrische fiets in bewaring nam. Mogelijk kan je dat bijvoorbeeld inroepen als je werkgever een bepaalde plaats heeft voorzien aan het bedrijf waar hij je vraagt om je fiets te stallen. De wet zegt dan namelijk dat je werkgever als ‘een goede huisvader’ moet zorgen voor het arbeidsgereedschap dat aan de werknemer toebehoort en voor de persoonlijke voorwerpen die door deze laatste aan hem ‘in bewaring’ moeten gegeven worden.

Ook dan is het echter nog niet zeker dat je werkgever sowieso aansprakelijk zal zijn voor de diefstal of de beschadiging. Je zal dan als werknemer nog moeten kunnen aantonen dat je werkgever niet als een zogenaamde goede huisvader handelde en dat deze bijvoorbeeld niet de nodige beveiligingsmaatregelen nam om diefstallen en vandalisme te trachten te vermijden.

Verzekering nemen

Het zal dus vaak moeilijk zijn om je werkgever effectief aansprakelijk te stellen voor een diefstal of beschadiging van je elektrische fiets. Bovendien wil je zulke discussies met je werkgever allicht liever vermijden. Overweeg dan ook om een speciale verzekering te nemen die dergelijke schade dekt. Heel wat verzekeringsmaatschappijen bieden nu eenmaal de mogelijkheid om een verzekering te nemen die je vergoedt bij een diefstal of een beschadiging van je fiets.

Jan Roodhooft, advocaat