Taalfout? Brief in prullenmand

Een van de meest gehoorde klachten van hr-managers gaat over de vele taalfouten in sollicitatiebrieven. Muggenzifterij of een terechte verzuchting? Onze tips om fouten te vermijden.

Iedereen maakt taalfouten, maar in een sollicitatiebrief kunnen ze ernstige gevolgen hebben. Rekruteerders zijn namelijk ook maar mensen, en het is niet zo gek dat ze houden van sollicitatiebrieven die tot in de puntjes zijn afgewerkt. Dat ervaren ze nogal snel als een kwestie van respect.

Geen detail

Het spreekt voor zich dat de inhoud van een sollicitatiebrief het belangrijkst is, maar de vorm is géén detail. Uit Nederlands onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat bijna 60% van de rekruteerders een sollicitant sowieso afwijst als zijn of haar brief meer dan drie fouten bevat. Motivatie is immers cruciaal, en wat moet je denken van een sollicitant die niet eens de moeite doet om de taalfouten uit zijn brief te halen?

Eén foutje wordt wellicht nog door de vingers gezien, maar de ergernis neemt snel toe naarmate meer slordigheden volgen. Het is niet zo moeilijk om te bedenken wat er gebeurt als er vijf gelijkwaardige kandidaten zijn, waarvan er eentje drie d/t fouten maakt…

5 manieren om fouten te vermijden

1. Woorden opzoeken via Google is de slechtst denkbare manier om je taaltwijfels uit de wereld te helpen.

2. Als je twijfelt aan de juiste spelling van een woord, volstaat het om te surfen naar woordenlijst.org om het volledige Groene Boekje gratis te raadplegen.

3. Gebruik de spellingscontrole van je tekstverwerkingsprogramma, maar vertrouw er niet blindelings op. Zo’n programma ‘begrijpt’ je tekst immers niet en zal dus ook niet ingrijpen als je ‘noch’ schrijft in de plaats van ‘nog’.

4. Als je zelf geen held bent in taalkwesties, loont het absoluut de moeite om je brief even door te sturen naar een bekende met meer taalgevoel. Je wil de job van je leven toch niet aan je neus zien voorbijgaan omdat je die kleine moeite niet hebt gedaan?

5. Voor ingewikkelde taalkwesties kan je terecht op taaladvies.net, waar je onder andere een vraag kunt stellen aan de specialisten. Dat doe je best niet op het laatste nippertje, want de vragen worden één voor één afgewerkt. Volledige teksten corrigeren doen ze niet.

Manu Sinjan