Kan je werkgever je je opleidingen laten terugbetalen als je ontslag neemt?

Nadat je werkgever enkele opleidingen voor jou betaalde, wil je je ontslag geven om elders aan de slag te gaan. Je werkgever wil een deel van de kosten die hij betaalde voor je opleiding van jou recupereren. Kan hij dat wel? Wat zijn je rechten?

Om je optimaal te laten renderen in de functie waarvoor hij je aanwierf, betaalt je werkgever een aantal opleidingen voor jou. Die investering gaat voor hem verloren als je nadien elders aan de slag gaat. In welke mate kan je werkgever (een deel van) die investering door jou laten terugbetalen?

In principe niet

Het uitgangspunt is dat je werkgever de kosten van de opleiding niet aan jou kan terugvragen. Hij kan dat zelfs niet doen als je maar korte tijd in dienst bleef of als je bij een concurrent van je werkgever aan de slag ging. Het gaat nu eenmaal om een ‘risico’ dat je werkgever zelf neemt.

Andere afspraken maken

Je werkgever kan in de arbeidsovereenkomst die hij met jou afsluit niettemin andere afspraken maken. Meer bepaald kan hij daar een scholingsbeding in opnemen. In zo’n clausule geeft de werkgever aan dat je hem, als je snel uit dienst treedt na de opleiding te hebben gekregen, een vergoeding moet betalen.

Er zijn grenzen

Zo’n scholingsbeding is lang niet altijd geldig. Het kan alleen gelden voor werknemers die meer verdienen dan 33.221 euro. Bovendien kan je werkgever alleszins geen terugbetaling vragen van verplichte opleidingen om de job te kunnen uitoefenen of opleidingen die minder dan 80 uur duren. Je werkgever kan je ook geen terugbetaling vragen als hij je ontslaat. Hij kan zich wel op het scholingsbeding beroepen als je zelf ontslag neemt of als je ontslagen wordt om een dringende reden (behalve tijdens de eerste zes maand van de overeenkomst).

Het bedrag dat je maximaal moet terugbetalen is beperkt. Het mag niet meer bedragen dan 80 % van de vormingskost als je vertrekt vóór 1/3 van de overeengekomen periode. Het maximum bedraagt 50 % als je vertrekt tussen 1/3 en 2/3 van de overeengekomen periode en 20 % bij vertrek na 2/3 van de overeengekomen periode. In ieder geval mag de vergoeding nooit meer bedragen dan 30 % van je jaarlijks loon.

Jan Roodhooft, advocaat