Dit zijn de gevolgen als je ziek wordt tijdens je opzegtermijn

Als je werkgever je ontslaat (of je neemt zelf ontslag) met naleving van een opzegtermijn, kan het wel eens gebeuren dat je tijdens die opzegtermijn ziek wordt. Wordt de termijn in dat geval ‘verlengd’? Met welke spelregels moet je rekening houden?

Je werkgever zegt op

Als je werkgever je arbeidsovereenkomst opzegde met naleving van een opzegtermijn, dan wordt die termijn soms geschorst. Dat is onder meer het geval als je door ziekte niet kan komen werken. Deze schorsing houdt in dat de opzegtermijn dan niet verder loopt tijdens de periode van je ziekte. Hij stopt met lopen vanaf de eerste dag dat je arbeidsongeschikt bent en begint opnieuw te lopen vanaf je terugkeer na ziekte.

Niet alleen een ziekte schorst je opzegtermijn. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor vakantiedagen die je opneemt, zwangerschap- en bevallingsrust, een volledige arbeidsongeschiktheid ten gevolge van een arbeidsongeval en dies meer. Periodes van klein verlet, verlof om dwingende reden, toegestane afwezigheden of onwettige afwezigheden schorsen de opzegtermijn integendeel niet.

Je geeft zelf je opzeg

Als je zelf ontslag neemt en vervolgens een opzegtermijn presteert, gelden deze regels niet. In dat geval loopt je opzegtermijn gewoon door tijdens de periode dat je wegens ziekte afwezig bent op het werk. Je werkgever kan van jou dan niet vragen dat je gelet op je afwezigheid nog een aantal extra dagen presteert. Hetzelfde geldt trouwens als je werkgever je arbeidsovereenkomst opzegde en jij op jouw beurt een tegenopzeg gaf. In al die gevallen eindigt de opzegtermijn dus op de voorziene datum.

Ontslag met opzegvergoeding

Beëindigde je werkgever je arbeidsovereenkomst dadelijk en betaalt hij je een opzegvergoeding uit, dan heeft een eventuele ziekte tijdens de periode die ‘gedekt’ is door de opzegvergoeding ook geen invloed op deze vergoeding. Die blijft dus dezelfde en wordt niet verhoogd.

Jan Roodhooft, advocaat