Kan je werkgever je vrijstellen van prestaties tijdens je opzegtermijn?

Als je werkgever je tijdens je opzegtermijn verplicht om ’thuis’ te blijven, hoef je dat niet zo maar te aanvaarden. Een arrest van het arbeidshof in Brussel verduidelijkt wat je rechten zijn.

Wat was er gebeurd?

Een werknemer gaf zijn ontslag. In de opzegbrief gaf hij aan dat hij een opzeggingstermijn van vier maanden zou naleven. De werkgever ging akkoord met de duur van de opzegtermijn. Hij wilde echter niet dat de werknemer tijdens de opzegtermijn nog in het bedrijf aanwezig zou zijn. De werknemer moest dus ’thuis blijven’, maar zou intussen wel betaald worden. De werknemer moest ook dadelijk zijn bedrijfsgoederen inleveren, met uitzondering van de bedrijfswagen.

De werknemer was het daar niet mee eens. Hij meende dat de werkgever de voorwaarden van de arbeidsovereenkomst eenzijdig wijzigde. Hij was van oordeel dat er sprake was van een impliciet ontslag. De werknemer vroeg een verbrekingsvergoeding van zijn werkgever.

Wat besliste de rechter?

Uiteindelijk kwam de discussie voor het arbeidshof in Brussel. Hierbij werd de werknemer in het gelijk gesteld. Volgens het arbeidshof mag een werkgever een werknemer tijdens de opzegtermijn niet eenzijdig vrijstellen van prestaties. Doet hij dat toch dan begaat hij volgens de rechter een contractbreuk. De werkgever brengt in dat geval namelijk een verboden eenzijdige wijziging aan de arbeidsovereenkomst aan.

Wat moet je onthouden?

Je kan met je werkgever onderling overeenkomen dat je tijdens de opzegtermijn geen prestaties moet leveren terwijl je werkgever je wel verder moet betalen. Zet om discussies te vermijden zo’n afspraak op papier.

Je werkgever kan je integendeel niet eenzijdig verplichten om thuis te blijven. Je hebt namelijk het recht om tijdens de opzegtermijn verder te blijven werken op een soortgelijke wijze als voordien. Houdt je werkgever zich daar niet aan, dan kan je eventueel een contractbreuk in zijnen hoofde inroepen en een verbrekingsvergoeding vragen.

Jan Roodhooft, advocaat

Arbeidshof Brussel, 7 december 2012, www.mdseminars.be